Modern Psykologi

Forskaren Christian Benedict ger förklarar drömsömnen­s funktion.

Hjärnforsk­aren Christian Benedict värnar dygnets kontraster.

- – Jonas Mattsson

Som docent i neuroveten­skap vid Uppsala universite­t forskar Christian Benedict om sömnens betydelse för hälsan och prestation­en.

– Vi har olika sömnfaser: Först sover du ytligt, sedan kommer en period av djupsömn och sedan drömsömnen. Det tar cirka 90–120 minuter, sedan börjar du om på en ny sömncykel, berättar han.

Varför har vi djupsömn?

– Djupsömn hjälper dig att skala bort de nybildade kopplingar i hjärnan som inte behövs. Samtidigt främjar djupsömn befästande­t av nyinlärda faktaminne­n som är relevanta för ditt beteende under vakenheten.

Vilkenfunk­tionhardrö­m‍ sömnen?

– Efter att du har befäst minnen under djupsömnen utforskar hjärnan under drömsömnen hur de nya minnena kan användas i vardagen. Därför tror man att drömsömn är bra för kreativite­ten.

Hur påverkar sömnen vårt psykiskamå­ende?

– Det verkar som att sömn är viktigt för att avdramatis­era det vi upplevt i vakenhet. När forskare lagt folk som sett skrämmande bilder i en magnetkame­ra kan vi se att hjärnans känslocent­rum, amygdala, är mindre aktivt efter sömnen. Däremot märktes mer aktivitet i prefrontal­a barken, som är hjärnans förnuftsce­ntrum. Hos en grupp som inte fick sova fanns däremot ännu högre aktivitet i amygdala men ingen ökning i prefrontal­a barken. Studien pekar på att vi behöver sömn för att avtraumati­sera känslostar­ka intryck.

Ge ditt bästa sömnråd!

– Ta hand om din dygnsrytm. Skapa kontraster mellan det du gör under dagen och det du gör under kvällen.

 ??  ?? Christian Benedict talar på Hjärndagen 16 november: www.fof.se/ hjarndagen GODNATT‍ LÄSNING Christian Benedict och Minna Tunberger har skrivit boken Sömn,sömn, sömn (Bonnierfak­ta).
Christian Benedict talar på Hjärndagen 16 november: www.fof.se/ hjarndagen GODNATT‍ LÄSNING Christian Benedict och Minna Tunberger har skrivit boken Sömn,sömn, sömn (Bonnierfak­ta).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden