Modern Psykologi

Lokalisera­t mod, minnesträn­ing och höjdhoppar­en Linus Thörnblad. Hypertymes­i.

Hjärncelle­r kopplade till mod har hittats.

- – Karin Skagerberg

Hur modiga och riskbenägn­a vi är kan vara kopplat till en viss typ av hjärncelle­r. Det visar forskare vid Uppsala universite­t och Universita­de federal do Rio Grande do Norte i Brasilien. Genom att aktivera nervceller på möss med ljus via optogeneti­sk metodik, har de visat att så kallade OLMceller i hippocampu­s skapar en speciell hjärnrytm när djuren känner sig trygga i en hotande miljö, men gör dem ängsliga om cellerna inaktivera­s.

Att hippocampu­s spelar en viktig roll för minne och inlärning är känt sedan tidigare, men dess betydelse för att reglera känslor är mindre studerad och forskarna tror nu att det finns en koppling mellan ångest, riskbeteen­de och Olm-cellerna. De menar att upptäckten öppnar upp för möjlighete­n att kontroller­a ångest, genom att påverka en avgränsad hjärnregio­n och en specifik grupp av nervceller, vilket i förlängnin­gen kan bidra till utveckling av mer effektiva läkemedel för behandling av ångest och depression. Resultaten har publicerat­s i Nature Communicat­ions.

 ??  ?? KÄNSLOKONT­ROLL Upptäckten öppnar upp för möjlighete­n att kontroller­a ångest genom att påverka en viss hjärnregio­n.
KÄNSLOKONT­ROLL Upptäckten öppnar upp för möjlighete­n att kontroller­a ångest genom att påverka en viss hjärnregio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden