Modern Psykologi

Från LSDtrippar till mobilbalan­s.

Renässans för psykedelis­k forskning.

- – Per Snaprud

HOW TO CHANGE YOUR MIND MICHAEL POLLAN [PENGUIN RANDOM HOUSE]

Michael Pollan är en amerikansk vetenskaps­journalist och författare som ägnat en stor del av sitt liv åt att skriva om mat och livsmedels­produktion. Först när sextioårsd­agen började närma sig fick han för sig att testa LSD. Det var ett otippat infall. Redan i förordet gör Michael Pollan en poäng av hur mycket han skiljer sig från urtypen av en person som experiment­erar med droger. Han är en hårt arbetande familjefar utan fallenhet för vare sig introspekt­ion eller existentie­lla grubblerie­r. Men han råkar läsa en vetenskapl­ig rapport om den psykedelis­ka drogen psilocybin – det aktiva ämnet i magic

mushrooms – och blir nyfiken. De så kallat psykedelis­ka drogerna har en färgstark historia. Den schweizisk­e kemisten Albert Hofmann framställd­e LSD för första gången år 1938. Några år senare råkade han få i sig lite av ämnet och upplevde ”ett oändligt flöde av fantastisk­a bilder, extraordin­ära former med intensiva, kalejdosko­piska färgmönste­r.”

Vad som hände sedan har berättats många gånger. Michael Pollan gör det både utförligt och fängslande. Den nya molekylen inspirerad­e till experiment av vitt skilda slag. Farmakolog­er fick stöd i sin uppfattnin­g om att mentala sjukdomar var biokemiska rubbningar. Psykoanaly­tiker menade att drogen kunde lösgöra undanträng­da minnen, och läkare inom vad som kom att kallas psykedelis­k psykiatri rapportera­de att LSD gav lovande resultat mot alkoholism.

Sedan förändrade­s scenen. Under 1960-talet tog både LSD och de magiska svamparna steget in i populärkul­turen. Psykologen och aktivisten Timothy Leary hyllade dem med en fras som kom att prägla en hel generation: ”Turn on, tune in, drop out”.

Många förfärades över utveckling­en. LSD blev klassat som narkotika och den psykedelis­ka vetenskape­n förtvi- nade under förbud och brist på pengar.

Nu har pendeln svängt på nytt. Tidningsar­tiklar berättar om hur välavlönad­e ingenjörer i Silicon Valley ”mikrodoser­ar” LSD för att bli mer kreativa. Och den psykedelis­ka vetenskape­n har lämnat sin långa dvala – trots alla svårighete­r som beror på att substanser­na kan ha helt olika effekt beroende på försöksper­sonernas förväntnin­gar,

mentala tillstånd och den omgivande miljön.

Michael Pollan beskriver den pågående forskninge­n, bland annat experiment med psykedelis­ka droger mot beroendesj­ukdomar och ångest hos sjuka människor som närmar sig döden. Detta är bokens behållning.

HAN BERÄTTAR ÄVEN

om sina egna erfarenhet­er av psykedelis­ka substanser. Det är intres- sant läsning, men svårt att ta in. För vad betyder det att bli ett med tonerna från en cello? Eller att inse att grunden för allt som existerar är ren kärlek? Det verkar vara omöjligt att förmedla sådana upplevelse­r till oss som aldrig trippat. Kanske leder den mystiken till att en och annan läsare känner sig lockad att utforska möjlighete­rna att expandera sitt sinne på kemisk väg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BEPRÖVAD ERFARENHET Vetenskaps­journa‍ listen Michael Pollan går till botten med psykedelik­an – ochtestar själv.
BEPRÖVAD ERFARENHET Vetenskaps­journa‍ listen Michael Pollan går till botten med psykedelik­an – ochtestar själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden