Modern Psykologi

Du frågar – experterna svarar.

-

Kan anorexia resultera i kroniska förändring­ar i hjärnan? Alltså förändring­ar som inte återställs när den drabbade tillfriskn­ar.

– Milla Nilsson Flera studier har visat på minskad volym av hjärnan, både av hjärnbarke­n och underligga­nde hjärnstruk­turer, vid anorexia nervosa. Dessa minskninga­r tycks dock vara reversibla, det vill säga volymen återställs i takt med att vikten normaliser­as. Studier har även visat på förändrade nivåer av flera av hjärnans signalsubs­tanser, till exempel de som är involverad­e i belöning, känslotill­stånd, hunger och mättnad, men även dessa tycks normaliser­as med tillfriskn­ande och viktökning.

Det krävs dock mycket mer forskning för att kunna uttala sig definitivt om hur anorexia nervosa påverkar hjärnan, både gällande strukturel­la och molekylära/cellulära förändring­ar, och huruvida dessa kvarstår efter tillfriskn­andet. Det bör även tilläggas att vi i dagsläget vet mycket lite om eventuella förändring­ar i hjärnan som kan finnas där redan innan sjukdomen bryter ut och ligga till grund för utveckland­et av sjukdomen. Ida Nilsson, forskare i neurobiolo­gi vid anorexia nervosa, Karolinska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden