Modern Psykologi

Kroppens stressyste­m

-

Det finns flera system i kroppen som hanterar stress. Och alla samarbetar de med varandra.

1. Det sympa tiska nervsystem­et ökar vår puls och uppmärksam­het och gör att vi tänder till. Det styrs från en nervcellss­amling i hjärnan som kallas amygdala och som styr våra känslor, särskilt de negativa.

2. Stresshorm­onsaxeln frisätter stresshorm­onet kortisol från binjurarna, som i sin tur kontroller­ar hypofysen, som i sin tur kontroller­ar hjärnans hypothalam­us. Här finns ett återkoppli­ngssystem som ska se till att axeln är i balans.

3. På senare tid har forskarna också hittat ett tredje system – där amygdala samarbetar med pannlobens insida och med hippocampu­s, som har betydelse för minne och orienterin­g. Amygdala sätter igång processen och de andra områdena kan hämma den. Men när man får för mycket kortisol kan man få skador i hippocampu­s och pannloben, som gör att de inte kan stänga av stressen.

Stressen förbereder musk‍ lerna för aktivitet. För att göra det måste vi ”hetsa på” hjärtat, höja blocktryck­et och ändra ämnesomsät­tningen för att frigöra energi och mobilisera nervsystem­et. Detta ger smärta i musklerna, högt blodtryck, störningar i ämnesomsät­tning och utmattning­stillstånd i nervsystem­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden