Modern Psykologi

Ifråga‍sätt och utvecklas

- ÅTERKOPPLI­NG jonas@modernpsyk­ologi.se

Jag minns en tältsemest­er på 1990-talet när jag inte kunde sova. Jag låg under tältduken på Fårö och tänkte på knivar som skulle skära genom tyget. Skriverier­na om Thomas Quick gick som en följetong i medierna och mordet på det nederländs­ka paret Marinus och Janny Stegehuis var ett av de mer skräckinja­gande. Hur de under en fjällsemes­ter 1984 hade huggits ihjäl i sitt tält vid sjön Appojaure av en okänd gärningspe­rson. Ett decennium senare var dubbelmord­et ett i raden av dödliga dåd som Quick tog på sig under terapi på Säters rättspsyki­atriska klinik.

När Sture Bergwall för några år sedan friades från de mord han bekänt under sitt 1990-tal som Thomas Quick, startade en svallvåg som satte psykologis­verige i gungning. Framför allt har vi journalist­erna Han- nes Råstam och Dan Josefsson att tacka för den rannsakan som skett vad gäller dåligt underbyggd psykologis­k expertis och tyngden den tillmätts av rättsväsen­det. Och fortfarand­e går paret Stegehuis och andra offers verkliga mördare fria.

I höst kommer spelfilmen om Quickfalle­t, med David Dencik som initiativt­agare och huvudrolls­innehavare. På sidan 22 har AnnaMaria Stawreberg träffat honom för ett samtal om den fascinatio­n som han delar med så många inför fallet. Ett stort fokus i filmen ligger också på Hannes Råstams envetna arbete för att trassla ut de lögner som Quick-fallet är vävt av. Och vem är bättre skickad att gestalta Bergwall/quick än David Dencik, som gett liv åt så många komplexa karaktärer, inte minst Lasermanne­n i tv-serien med samma namn?

Modern Psykologi tio år – det

I ÅR FYLLER första numret kom i november 2009 – och Quick-historien har följt oss sedan start. Den rymmer så mycket av det vi vill göra som tidning. Nämligen att undersöka hur den psykologis­ka kunskapen utvecklas – ifrågasätt­s och blir bättre – och hur den kan ge ny och fördjupad förståelse av vad det är att vara människa i vår tid. Under 2019 är vårt mål att fortsätta med just det!

För vår tid består så klart inte bara av ouppklarad­e brott. Den fylls till stor del av mobiler – missa inte psykologen Siri Helles guide till hur du skapar mer närhet än distans genom ditt mobil‍ användande, på sidan 42. Och apropå att ifrågasätt­a och uppgradera kunskapslä­get, så vill jag särskilt rekommende­ra psykologen Kristoffer Pettersson­s introdukti­on, på sidan 50, till ett nytt och omvälvande perspektiv på vårt känsloliv. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Vår tid består inte bara av ouppklarad­e brott. Den fylls till stor del av mobiler.

 ??  ?? ÅTERKOMST Under Modern Psykologis tioår har Quickfalle­t dykt upp gång på gång.
ÅTERKOMST Under Modern Psykologis tioår har Quickfalle­t dykt upp gång på gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden