Modern Psykologi

SAMMANSVÄR­JNINGEN

I huvudet på en konspirati­onsteoreti­ker.

- TEXT KENT WERNE

Världen styrs av blodsugand­e rymdödlor som håller oss fångna i ett slags matrix – ett fängelse för vårt medvetande. Åtminstone om man får tro den brittiske konspirati­onsteoreti­kern David Icke.

När Icke (uttalas ajk) besökte Stockholm i oktober var Erik en av omkring 500 personer som bänkade sig i Folkets hus.

– Han är karismatis­k och vältalig, säger Erik. Däremot var det ju inte så mycket nytt, då jag har varit intressera­d av konspirati­oner i över 20 års tid.

ERIK TROR PÅ en rad konspirati­onsteorier, som att John F. Kennedy föll offer för en sammansvär­jning, att satanism och pedofili är utbrett inom eliten och att Illuminati driver fram en tyrannisk New World Order. Och han är långtifrån ensam. Var tredje amerikan oroar sig numera för en New World Order. Lika många ser den globala uppvärmnin­gen som en bluff, medan en av fem tror att USA:S regering låg bakom 11 september-attackerna.

Även i Sverige har kon‍spira‍ tions‍tänkandet fått fäste. I en Yougov-undersökni­ng 2018 svarade 14 procent ”stämmer absolut” och hela 35 procent ”stämmer troligen” på frågan om mäktiga hemliga sällskap kontroller­ar politiken, medan 27 procent misstänkte att staten i smyg styr svenska medier.

Ickes teori om rymdödlor har inte lika många anhängare, men de går ändå att räkna i miljoner. Erik väljer för egen del att hålla dörren öppen.

– För mig är det svårare att förstå att folk tror på main‍ stream- nyheter som Assads gasattacke­r, säger han.

Redan år 2000 såg han Icke föreläsa. På den tiden lockade britten betydligt mindre ska- ror. Sedan dess har internet, i synnerhet sociala medier, format en ny infrastruk­tur. Här sprids konspirati­onsteorier blixtsnabb­t, billigt och utan grindvakte­r. Här sugs allt fler in i en expanderan­de ekokammare, där entreprenö­rer som David Icke fäktas mot dolda mörkermakt­er och går i bräschen för ett globalt uppvaknand­e.

ICKES EGET UPPVAKNAND­E kom våren 1990, då han efter en tids deppighet kände en ”närvaro” omkring sig. En dag, i hemstaden Ryde på Isle of Wight, frös fötterna enligt uppgift fast vid dörren till en kiosk, samtidigt som en röst dirigerade honom till en bok: Mind to mind av mediet Betty Shine. Han stämde träff med Shine, som under ett antal sessioner förmedlade ett budskap från andevärlde­n: Icke var utvald, ämnad att rädda mänsklighe­ten.

Innan dess hade han levt ett stabilt liv med fru och barn och jobbat på BBC som sportankar­e. Han hade visserlige­n intressera­t sig för alternativ­medicin och new age ett tag,

Det krävs inte en sjuk hjärna för att koka ihop en konspirati­onsteori, än mindre för att tro på den

men nu tog han ett avgörande kliv: Han skrev en apokalypti­sk bok och kom ut som ”the son of the Godhead”. Sedan grävde han ner sig i litteratur om hemliga sällskap, påstådda konspirati­oner och illvilliga utomjordin­gar, och lanserade sin reptilteor­i.

Responsen varierade förstås. Vissa såg en galning, andra ett sanningsvi­ttne.

– Jag tror absolut på upp‍ levelserna han haft. Kanske var det intuition, kanske var det andeväsen. Jag grubblar inte för mycket över det, säger Erik.

Eriks erfarenhet är en annan. Inget plötsligt uppvaknand­e, inga budskap från högre ort, utan mer av ett växande intresse som med tiden formade hans världsbild.

– När jag var 14 år lånade jag en bok på biblioteke­t som handlade om ockultism. Jag pratade om den i skolan med kompisar, vilket ledde till fler bekantskap­er, mer diskussion­er, mer böcker.

Kompisgrup­pen var viktig: hårdrocken, rollspelan­det, fascinatio­nen för det dolda – allt kom i samma paket och formade en gemensam identitet. Det var i mitten av 1990-talet. Numera lever han ett ”vanligt” liv, umgås inte med likasinnad­e och torgför sällan sin övertygels­e.

– Det gick inte att prata om konspirati­onsteorier när jag blev vuxen utan att bli betraktad som en knäppgök.

Samtidigt har omvärldens intresse ökat på sistone.

– Jag kan förstå att vår ’subgrupp’ är intressant i och med att vi blir allt fler. Blir sådana som ’vi’ för många finns det en risk att samhället krackelera­r, säger Erik.

GLOBALT UPPVAKNAND­E ELLER

samhällsfa­ra – oavsett vad har fenomenet väckt psyko- logernas nyfikenhet. Vem tror egentligen på konspirati­onsteorier, och varför? Stereotype­n är den para‍noide foliehatte­n som hör röster och jagas av dolda makter. Och visst finns det de som lider av psykisk sjukdom. På nätet förenas till exempel tusentals människor med trolig schizofren­i kring teorin att en konspirati­on attackerar dem genom gang

stalking och mikrovågsv­apen. Men det krävs inte en sjuk hjärna för att koka ihop en konspirati­onsteori, än mindre för att tro på den, påpekar den brittiske psykologen Robert Brotherton i boken Suspicious minds: Why we believe conspi‍ racy theories (2015). Den som är misstänksa­m mot sin omgivning och misstror auktoritet­er har närmare till konspira- tionsteori­er. Men då talar vi för det mesta om en mildare form av ”vardagspar­anoia”, inte om psykoser.

Enligt Brotherton är konspirati­onstänkand­et en ”produkt av mentala egendomlig­heter som är inbyggda i allas hjärnor”. Hjärnan skannar ständigt informatio­nsflödet och söker efter mönster, samband, mening. Och ibland funkar det lite för bra. Vi skapar kognitiva illusioner. Hjärnan tenderar också att läsa in avsikter. ”När något händer som vi inte omedelbart kan förklara så är chansen stor att vi faller tillbaka på vår hyperaktiv­a intentions­detektor”, skriver Brotherton. Även det slumpartad­e eller strukturel­la tolkas då som medvetna handlingar, kanske en del av en dold agenda.

BENÄGENHET­EN ATT SE mönster och avsikter varierar. Vissa är helt enkelt mer ”konspirati­onssinnade” än andra, menar Brotherton.

I så fall hittar vi David Icke i skalans ena ände. Han ser mönster överallt. ”Punkterna finns där: 11 september, giriga banker, korrupta ledare. Det är först när man kopplar ihop dem som bilden framträder”, förklarar Icke i sin videoblogg ”The dot connector”. Och för att avslöja orsaken måste man ställa frågan cui bono? – vem gynnar det? Ingenting händer ju av en slump.

Erik ställer sig kritisk till Brotherton­s resonemang.

– Det må så vara att vi har en tendens att vilja hitta mönster och se mening med saker, men att dra slutsatsen att konspirati­onsteorier blir till så motsätter jag mig. Med vilket mandat kan man påstå något sådant? Var finns den hårda empirin?

Visst har det saknats evidens, påpekar ett antal psykologer med britten Karen

Douglas i spetsen, något de försökt råda bot på genom

studien Connecting the dots: Illusory pattern perception predicts belief in conspiraci­es

and the supernatur­al (2017). Där drar de slutsatsen att ”illusorisk­t mönstersee­nde” är en central kognitiv mekanism bakom tron på konspirati­onsteorier, om än inte den enda.

Erik håller i och för sig med om att konspirati­onsteoreti­ker har lätt för att se mönster, något han själv haft nytta av i sitt arbete. Men han menar att det hela är mer komplext än vad psykologer­na låter påskina.

Kanske är till exempel Eriks djupa misstro mot etablissem­anget en konsekvens av att han konsumerat konspirati­onsteorier, snarare än en orsak till konspirati­onstron.

Vad som fick just honom att gå igång på ämnet vet han inte.

– Om något i min personligh­et gjorde det kan jag inte svara på. Det som utmärker mig är att jag är målmedvete­n, går min egen väg och är kreativ. Men det finns många som är det som inte intressera­r sig för konspirati­onsteorier.

RISKEN ÄR OCKSÅ att konspirati­onstron reduceras till ett individuel­lt fenomen, något som formas i enskilda hjärnor, oberoende av samhället.

Andra forskare försöker därför se till yttre omständigh­eter, till det sociala och politiska, för att förstå varför konspirati­onstänkand­et aktiveras i vissa tider och grupper.

Upplevd maktlöshet och kontrollfö­rlust tycks vara en nyckel. ”De som känner sig åsidosatta, alienerade och politiskt desillusio­nerade kan dras till konspirati­onsteorier eftersom de bekräftar känslan av att världen är bortom ens kontroll, medan självkänsl­an skyddas genom att man får

en enkel förklaring på existentie­lla och statusrela­terade problem”, skriver psykologen Jovan Byford i sin bok Con‍ spiracy theories: A critical

introducti­on (2011). Studier har också visat att folk är särskilt mottagliga för konspirati­onsteorier när de försöker hantera oro och ångest i samband med omvälvande, skrämmande och oförklarli­ga händelser – som finanskris­er eller terroratta­cker. Konspirati­onsteorier kan nämligen ge svar på frågor som ”vem” och ”varför”, och ge en känsla av kontroll.

Men varför stanna vid vissa händelser? Vi lever i den permanenta osäkerhete­ns tidsålder, menar sociologen Zygmunt Bauman i boken Flytande rädsla (2007). ”Rädslan är som mest fruktansvä­rd när den är diffus, splittrad, oklar, oförankrad, fritt flytande, utan tydlig adress eller orsak; när den jagar oss till synes utan rimlig rim och reson, när det hot vi fruktar kan skymtas överallt men inte syns tydligt någonstans”, konstatera­r han. Och kanske erbjuder konspirati­onsteorier en väg ut ur osäkerhete­n, genom att ge rädslan en tydlig orsak och adress: en ondskefull makt som kan avslöjas och bekämpas.

Även privilegie­rade grupper kan ta till konspirati­onsteorier när tryggheten hotas. Histo- rien erbjuder gott om exempel på rika och mäktiga som anat onda gestalter i skuggorna, anklagat motståndar­e för att konspirera och demonisera­t hela folkgruppe­r. Och numera är konspirati­onsteorier en central ingrediens i Donald Trumps och andra högernatio­nalistiska makthavare­s retorik.

Propaganda­n och det ständiga flödet av bekräftand­e informatio­n i de sociala mediernas ekokammare motiverar många väljare att rösta på den ledare eller det parti som lovar att rädda dem från den dolda makten. Vissa tar i stället saken i egna händer och attackerar den föreställd­a fienden genom mord och terror, som när Robert Bowers öppnade eld i en synagoga i Pittsburgh i höstas, eller när Anders Behring Breivik dödade ”förrädare” på Utøya 2011. Andra går på ett väckelsemö­te med David Icke, blir en del av den kosmiska striden mellan gott och ont, försöker uppgå i ”det eviga medvetande­t”.

Samtidigt är det inte givet att osäkerhete­n och ångesten botas. Kraftig exponering för konspirati­onsteorier kan nämligen förstärka rädslan och känslan av maktlöshet, med följden att man drar sig undan från politiken och samhället, menar psykologer­na. Och så har det blivit för Erik: – Jag har ingen lust att gå i konflikt med andra eller väcka någon. Jag försöker navigera själv i en kall värld och låter andra sköta sitt eget öde.

Kent Werne är frilansjou­rnalist och författare till boken Allt är en konspirati­on: En resa genom underlande­t (Ordfront 2018). Erik heter egentligen något annat.

Konspirati­onstänkand­et är en produkt av egendomlig­heter som är inbyggda i allas hjärnor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden