Modern Psykologi

VEM FÅR ÄLSKA SIN KROPP?

Kroppsakti­vismen väcker starka reaktioner.

- TEXT FELICIA BREDENBERG

Åena sidan: Älska din kropp, för fet eller för mager. Å andra sidan: Tänk på hälsan och samhällets kostnader.

”En banan innehåller hundra kalorier. Jag tänker på det varje gång jag äter en.”

Av tonfallet framgick att hon tyckte att det var mycket. Hon var femton år, jag var sex år äldre. Sex år är inte ens ett sandkorn i tidens stora timglas, men under de åren hade mycket hunnit hända.

När jag var femton tänkte jag aldrig på kalorier. Frukt var nyttigt, chips onyttigt. Sociala medier fanns knappt och gojibär, spirulina och acai var rotvälska och inte något man hade i skafferiet.

Monica Ålgars är kbt-psykolog och psykologif­orskare vid Helsingfor­s universite­t. Hon är specialise­rad på ätstörning­ar och kroppsbild och bekräftar att det skett en utveckling mot både ett mer kroppsfixe­rat, och också mer hälsomedve­tet, samhälle. I dag vill vi inte bara vara smala och vältränade, utan eftersträv­ar också en ”renhet”, genom att välja mat som utpekats som hälsosam.

– Mat, ätande, hälsa och kropp är laddat på väldigt många fronter, vilket gör det svårt att navigera, säger hon.

Hälsomedve­tenheten syns i vår konsumtion: I fjol köpte svenskarna kosttillsk­ott och bantningsm­edel för nästan 4,9 miljarder kronor, enligt statistik från branschorg­anisatione­n Svensk egenvård.

Det smala anses vara både klädsamt och hälsosamt, medan det överviktig­a förknippas med långt mer än ohälsa.

– Vi lägger väldigt mycket värderinga­r i storlek, vikt och utseende, vad som är fint eller fult. Också moraliska – det finns studier som visar på att människor som väger mer har svårare att få jobb. Det associ‍ eras med lättja exempelvis, säger Monica Ålgars. Fetma är verkligen ingen ädel sjukdom, påpekar Claude Marcus, professor och forskare inom barnfetma vid Karolinska institutet.

– Folk upplever inte att det är synd om dem, snarare tvärtom – det finns ett förakt. De har dålig karaktär och ska straffas, säger han.

Claude Marcus tror att den rådande hälsotrend­en har påverkat i positiv riktning bland dem i samhället som har det bäst ställt – där kan man se en minskning av övervikt.

HAR VI RENT AV blivit för foku‍ serade på vikt? Nej, menar Claude Marcus. Hälsosam kost och fysisk aktivitet är viktigt, men siffran på vågen har fort‍ sättningsv­is stor betydelse för hälsan.

– För många sjukdomar finns det ett klart samband med övervikt, till exempel typ 2-diabetes.

Varje barn som utvecklar fetma kostar samhället 300000–400000 kronor extra under sin livstid, men trots detta är samhällets stöd till dem som vill gå ner i vikt undermålig­t, anser han.

Motsatsen till kroppsposi­tivism– skuldbeläg­gande – fungerar inte

– Nu är det så att samhället erbjuder ingen hjälp om man inte lider av en sådan extrem fetma att det är dags för fetmakirur­gi. Det är en konstig syn, säger Claude Marcus.

DET FINNS DOCK de som har tröttnat på att kroppen ses som ett evigt renovering­sprojekt. Kroppsposi­tivismen är en rörelse som kämpar för att alla kroppar ska få existera på lika villkor. I skrivande stund har hashtaggen bodypositi­ve över sju miljoner träffar på Instagram och är en knutpunkt där porträtt på kroppar i olika storlekar samlas, många större än de som får utrymme i modekatalo­gerna.

Men rörelsen har också fått mothugg och beskyllts för att uppmuntra till fetma. Claude Marcus är en av dem som ställer sig kritisk.

– Det är lika skevt som att rökare skulle säga att de är stolta över att röka. Däremot legitimera­r det inte att samhället kränker den som lider av fetma, säger han.

Vi får inte heller bli för rädda för att trampa folk på tårna. Man måste kunna prata om hälsoriske­rna, menar Claude Marcus. Han betonar att man inte ska blanda ihop skönhetsid­eal och de faktiska riskerna med övervikt.

– Det är en sjukdom som man dör av om man inte får hjälp. En del tycker att det är fruktansvä­rt jobbigt att tala om vikt, att det känns kränkande och stigmatise­rande, men jag tycker att vi ändå måste tala om det eftersom fetma är en sjukdom. Vi kan inte hymla om det bara för att det är jobbigt.

PSYKOLOGEN MONICA ÅLGARS

ser däremot kroppsposi­tivismen som ett enbart positivt fenomen.

– Det finns en del studier som pekar på att viktdiskri­minering och skamstämpe­ln på överviktig­a inte hjälper. De får bara människor att må sämre psykiskt och då tenderar vikten i snitt att öka. Motsatsen till kroppsposi­tivism – skuldbeläg­gande – fungerar inte. Det får människor att må sämre och hjälper dem inte att gå ner i vikt, om det är det som man försöker uppnå.

I stället borde vi, menar Monica Ålgars, ha förståelse för att hälsa är något komplext, som vikt och kost endast är beståndsde­lar av. Liksom att alla förbud, enstaka studier och larm inte behöver tolkas som absoluta sanningar.

Ett gemensamt mål i både fitnesskre­tsar och i den kroppsposi­tiva rörelsen är att älska sin kropp – antingen ska man förändra den tills man älskar den, eller älska den precis som den är. Ett mål som för många ses som avlägset.

– Man måste inte älska sin kropp, men det är bra om man kan respektera, ta hand om och vara tillfreds med den, säger Monica Ålgars.

Felicia Bredenberg är reporter på tidningen Fokus, där den här artikeln tidigare har publicerat­s.

 ??  ?? VIKTIGTBla­nda inte ihop skönhetsid­eal med de faktiska riskerna med övervikt, varnarClau­de Marcus.
VIKTIGTBla­nda inte ihop skönhetsid­eal med de faktiska riskerna med övervikt, varnarClau­de Marcus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden