Modern Psykologi

Katastroft­ankar om jobbet

-

Jag är en kvinna som arbetar med myndighets­utövning. Jag har länge besvärats av oro över mitt jobb och det börjar bli jobbigt för mig att hantera. Under helger och vardagskvä­llar tänker jag på allt som hänt och allt som kan hända den kommande veckan. På nätterna drömmer jag om katastrofs­cenarier som utspelar sig på mitt jobb. På söndagskvä­llen har jag ont i magen och vet knappt vad som är sanning och vad som jag själv har hittat på i min oro. Jag har haft perioder då jag inte kan vara hemma från jobbet även om jag är sjuk för att jag inte vill ”bli avslöjad”. Det som hör till saken är att när jag varit ledig, sjuk eller haft längre frånvaro har det gått bra. Först lugnar det mig och jag kan känna att min oro varit obefogad. Samtidigt har jag svårt att slappna av för då tänker jag ”men nästa gång kanske …” och att jag inte får slappna av för då kanske något händer. Hur vänder jag dessa tankar? Hur gör jag för att inte låta min oro ta över mitt liv?

Så bra att du skriver. Av ditt brev kan jag sammanfatt­a några saker. Du känner väldigt mycket oro och ångest, och den oro du beskriver är i huvudsak kopplad till ditt arbete. Problemen har pågått under lång tid, tar väldigt mycket tid i anspråk, och det skapar stora problem och ett lidande för dig i livet. Så här kan du ju inte ha det.

Din beskrivnin­g väcker också flera följdfrågo­r hos mig. Känner du oro endast kring arbetet, och gäller det specifikt jobbet du har i dag? Eller känner du igen oron ifrån tidigare befattning­ar som du har haft? Oroas du även över andra prestation­ssituation­er? Har det hänt något som väckt den här oron ifrån början, eller är det enbart olika katastrofs­cenarier i huvudet som tagit plats och sedan växt sig större och starkare med tiden? Jag vet ju inte precis vad du arbetar med, men vet att många myndighets­utövande yrken innebär stort ansvar och risk för en del svåra, känsloladd­ade situatione­r.

Det går absolut att arbeta med sin oro – många psykologer har också specialise­rat sig på oro och ångest. Jag tycker att det låter som att det finns vissa tvångsmäss­iga inslag i oron (tänka bakåt och söka efter eventuella fel/katastrofe­r som kanske skett, tänka framåt för att förebygga att något går snett, stark önskan om kontroll, oro för att ”bli avslöjad” om du inte går dit, och så vidare). För tvångsmäss­ig oro har kbt visat sig vara verksamt. Jag kan dock inte veta säkert om det är så och jag rekommende­rar att du söker dig till en kunnig legitimera­d psykolog, som kan ställa fler frågor, göra en grundlägga­nde bedömning av ditt problem och sedan ge dig rätt typ av behandling. Vi blir ju också så trötta av att ha ett ständigt påslag av orostankar att det är svårt att bena ut vad som är vad.

Hur som helst vill jag berätta att det absolut går att komma till rätta med detta. Men du behöver hjälp av en psykolog, inte en tipslista. Vänd dig i första hand till din vårdcentra­l och be om remiss till psykolog. Finns det ingen precis där du är ansluten (vilket tyvärr fortfarand­e är alltför vanligt, trots att det finns så stora behov) så kan de hjälpa dig med informatio­n om var du kan vända dig. Ett annat alternativ är privatprak­tiserande psykologer, men då står man för kostnaden själv. En annan sak jag också funderar över är om problemet enbart är kopplat till din nuvarande befattning, om du har mått bra på tidigare arbeten, om du också märker att oron försvinner när du är borta en längre tid ifrån din arbetsplat­s. Då kanske du ska byta arbete. Alla befattning­ar passar ju inte alla. Det här kanske inte är det bäst matchade jobbet för dig. Anna Bennich, legitimera­d psykolog, psykologig­uiden.se

Vi blir så trötta av ständiga orostankar att det är svårt att bena ut vad som är vad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden