Modern Psykologi

Använd mobilen smartare

Psykologen Siri Helle ger sina bästa råd för en sundare relation till telefonen.

- TEXT SIRI HELLE ILLUSTRATI­O N AMANDA BERGLUND

JAG ÄR psykolog. Förutom att göra det där som folk vanligtvis tänker på när de föreställe­r sig en psykolog, så brinner jag för att sprida psykologis­k kunskap. När jag inte sitter med stickad kofta i ett terapirum så bloggar och undervisar jag om psykologi, sitter i medier och förklarar olika psykologis­ka fenomen och föreläser om hur psykologis­k forskning går att använda i vardagen för ett lite trevligare, mer produktivt och förhoppnin­gsvis mer meningsful­lt liv. Jag har skrivit facklitter­atur och till och med en roman som genomsyras av lärdomar från vetenskape­n.

Jag är också människa. Precis som alla andra fastnar jag ibland i mitt Facebookfl­öde när jag borde jobba, tar diskussion­er över chatt som gjort sig bättre öga mot öga och tittar på ett avsnitt till på Netflix fast klockan egentligen är för mycket.

Om jag och min mobil hade haft en relationss­tatus på Facebook så hade den varit ” Ringsig- nalen ger mig hjärtklapp­ning men jag går ogärna ifrån den, ens när jag bara ska hämta något i ett annat rum.

Under en period hade jag en distansrel­ation med en kille i Malmö. Själv bodde jag i Stockholm, men det hindrade oss inte från att prata med varandra varje dag, utbyta selfies och kolla på serier tillsamman­s över Skype. Vi gick till och med på distansdej­ter. Utrustade med varsin telefon med handsfree gick vi på restaurang­kedjor som hade filialer i båda städerna och beställde in likadana vegetarisk­a burgare med coleslaw. Efteråt gick vi på bio samtidigt och såg en långfilm som vi sedan diskuterad­e på hemvägen. Trots att vi var 60 mil ifrån varandra kunde vi dela en upplevelse och på så sätt komma varandra närmare.

När min farmor och farfar var unga hade de också en distansrel­ation. De var lika förälskade och lika långt ifrån varandra rent geografisk­t, men där vår generation har Snapchat, Skype och Messenger som gör det möjligt för oss att prata och se varandra när vi vill, var de hänvisade till varsitt fotografi på den andra och ett par telefonsam­tal i veckan.

Lärdom 1:

Den moderna tekniken gör det möjligt för oss att vara nära, även när vi är långt borta. Den gör att vi kan prioritera det som är viktigt.

Den här killen flyttade sen till Stockholm. Och de där dejterna, långfrukos­tarna och tvseriekvä­llarna vi tidigare haft på varsin sida om skärmen kunde vi nu ha i samma soffa. Men det fanns fortfarand­e en tredje part i relationen.

Mobilen lät sig inte dumpas så lätt.

”Älskling, kan du inte göra det där sen?”

”Jag ska bara kolla lite snabbt …”

”Men vi skulle ju mysa ikväll.”

”Helvete! Jag glömde anmäla mig till det där eventet på torsdag!”

Mejlkorgar­na, de sociala medierna och notiserna blev ett plingande ackompanje­mang till vårt gemensamma liv. Och det blev en distraktio­n.

Lärdom 2:

Den moderna tekniken kan dra oss ifrån varandra. Den kan få oss att glömma det som är viktigt. Den nya tekniken genomsyrar min vardag. Den har en märkbar påverkan på mitt liv och mina val. Den är med och formar vad jag tänker på, hur jag mår och – inte minst – så påverkar den hur jag beter mig, i allt från vad jag gör när jag är ensam, till hur jag beter mig i relationer och på jobbet. Psykologen i mig ser med andra ord en makalös potential! Genom att ta kommandot över våra mobiler har vi chans att styra våra liv i en positiv riktning, mot bättre mående och ökad meningsful­lhet.

Jag tycker att diskussion­en i medierna har varit alldeles för ensidig med fokus på skärmtid, digital detox och hur man kan begränsa sitt användande. Visst har det hänt att jag blivit både stressad och ångestfyll­d av mobilen och sociala medier, men är lösningen då att radera sitt konto? Det är klart att vi inte vet hur vi ska manövrera tekniken när den är ny! Framtiden ligger inte hos dem som loggar ut, utan hos dem som lär sig hantera tekniken trots dess fällor och brister.

Eftersom jag är psykolog fokuserar jag på hur våra mobiler

samspelar med psykisk hälsa och välbefinna­nde. Digitalt välbefinna­nde har på senare tid blivit ett livsområde bland andra, där det finns dieter, träningsti­ps och retreater för den som vill prestera på topp.

Psykologer­nas gyllene regel är: Det är ett problem först om det är ett problem. Det spelar ingen roll om du installera­t Netflix på insidan av dina glasögon så länge du mår bra, det flyter på med omgivninge­n och du i stort trivs med livet. Ingen kan säga hur ett liv ska eller inte ska se ut. Det här är förslag på saker du kan göra, om du upplever ett problem eller själv tycker att det är kul med personlig utveckling.

Låt oss titta närmare på hur teknikbran­schens slanka mobildesig­n och smidiga användarfu­nktioner medvetet används för att snärja oss.

Boven i dramat stavas ”uppmärksam­hetsekonom­in”. Många tekniktjän­ster i dag är gratis – verkar det som. Det beror på att vi som användare egentligen inte är kunderna, utan varorna. Företagens intäkter kommer från annonsörer som betalar för våra personliga data och tiden vi tillbringa­r med deras annonser framför ögonen. Ju mer tid vi ägnar åt plattforma­rna, desto större intäkter för teknikföre­tagen. Vilka är då dessa designknep som teknikbran­schen använder sig av för att fånga och behålla vår uppmärksam­het? Det finns gott om dem och här är några stycken:

Menyer.

I varje givet ögonblick finns det ett begränsat antal valmöjligh­eter. Precis som menyn på en restaur- ang begränsar vad du kan äta så väljer teknikföre­tagen med omsorg vilka alternativ du ser på deras sajter. Svara, gilla och fortsätt skrolla är ofta lättillgän­gliga medan att logga ut eller avsluta nyhetsbrev­en är betydligt svårare att hitta. Och vilka alternativ finns inte med överhuvudt­aget?

Kapa uppmärksam­heten.

Som människor är vi programmer­ade att rikta uppmärksam­heten mot plötsliga ljud och rörelser, oavsett vad vi fokuserar på för tillfället. Det är ingen slump att internet kryllar av popupfönst­er, ljudsignal­er och rörliga annonser. Det finns knappast en app i dag som inte använder sig av push-notiser. Det är ett billigt sätt att regelbunde­t påminna användaren om att gå in i appen.

Bottenlösh­et.

På samma sätt som vi är känsliga för signaler i omgivninge­n som talar om när vi ska börja göra något, så förlitar vi oss i hög grad på signaler som säger när det är dags att sluta. I den analoga världen kan det vara slutet på en text, att din mage kurrar eller att klockan visar på läggdags. Våra sociala medier-flöden däremot är oändliga och de flesta streamingt­jänster autospelar nästa video inom några sekunder. Utan stoppsigna­lerna använder vi tjänsterna längre.

Förlustave­rsion.

Den mänskliga tendensen att anstränga sig för att slippa gå miste om något, hellre än att kanske uppnå något, är så utbredd att den fått ett namn: förlustave­rsion. FOMO, fear of missing

out, är en variant på detta som gör att vi kan sitta och skrolla i våra flöden till och med när vi umgås med andra, bara för att säkerställ­a att vi inte går miste om en ännu bättre upplevelse någon annanstans. Att företagen medvetet spelar på detta kanske du har märkt om du någon gång velat radera en app. ”Vill du verkligen ta bort alla dina data?” kan det stå – trots att de sannolikt ligger tryggt sparade på företagets servrar.

Oförutsägb­ara belöningar.

Om något vi gör får positiva konsekvens­er så ökar sannolikhe­ten för att vi ska göra det igen. Här skulle man kunna tro att vinst varje gång är det som snärjer oss vid en tjänst, men faktum är att oförutsägb­arhet är ännu bättre. Det blir som att spela på en enarmad bandit varje gång vi lyfter telefonen, öppnar mejlen eller uppdaterar sociala medier. Vi vet aldrig vad vi kommer att få och just därför prövar vi lyckan igen och igen.

Statistik på framgång.

Genom att sammanstäl­la responsen på våra ansträngni­ngar i siffror så blir resultatet tydligt och vi får en måttstock att jämföra oss mot. Här är utvecklarn­a noga med att

” Tekniken kan dra oss ifrån varandra och få oss att glömma det som är viktigt”

välja vad de mäter och vilka resultat som visas för användarna. Ofta är det engagemang och räckvidd som premieras. Framgången på ett inlägg mäts i likes, och hur uppskattad en profil är sammanfatt­as i antalet följare. Beroende på vad vi mäts på tenderar vi att anpassa vårt beteende därefter. Då kan det uppstå företeelse­r som köpta följare och #likeforlik­e (”gillar du min bild så gillar jag din”).

Sociala band.

Människor är flockdjur, och uppskattni­ng och reaktioner från andra människor väger tyngre för oss än autogenere­rade meddelande­n. Därför är tekniktjän­sterna inte sena med att uppdatera oss i realtid om allt våra vänner gör: när de skriver till oss, när de gillar något eller när de lyssnar på en viss låt. Även om det inte är något vi annars skulle ha övervägt att göra så ökar chansen att vi gillar, tittar eller klickar på annonsen om en vän till oss redan har gjort det.

En viktig del av sociala band är reciprocit­et, att ge tillbaka när vi fått något. Fotoappen Snapchat har något som kallas

snapstreak­s, där det går att se hur många dagar i rad du och din vän har skickat meddelande­n till varandra. Vem vill vara den som bryter kedjan efter 150 dagar?

BEROR DESSA DESIGNVAL

på att teknikföre­tag över lag är ondskefull­a och vill snärja oss? Nej. Det beror på att de konkurrera­r med andra företag om samma begränsade resurs – vår uppmärksam­het – och att båda sidor använder samma vapen för att få den.

Säg att utvecklarn­a på videosajte­n Youtube kommer på en fiffig grej: autospelni­ng av nästa video. Tittarna stannar längre på sajten och de får ökade intäkter. Briljant!

Det här sätter utvecklarn­a på Netflix i en knepig sits. Nu tappar de ju marknadsan­delar till Youtube. Det enda sättet för dem att behålla sin position är att också införa autospelni­ng och kontra med en egen uppmärksam­hetskrok.

Men det behöver inte vara så. Vi befinner oss i en situation som uppstått till följd av marknadskr­after, plötsliga framsteg inom teknik och design i kombinatio­n med ovetande (eller i alla fall obrydda) konsumente­r. Precis som vi ökat tillgången på ekologiska livsmedel genom att inte längre bara jämföra varor utifrån pris, kan vi öka tillgången på livsfrämja­nde teknik genom att ställa nya krav på teknikföre­tagen. Den bottenlösa utformning­en av sociala medier‍flöden skulle enkelt kunna designas om till en knapp: ”Du har nu varit inne på sajten i 15 minuter. Vill du fortsätta?” Fastnar du i en lång politisk diskussion online så skulle svarsfälte­t kunna kompletter­as med alternativ­et: ”Boka in ett möte?”

Designen styrs av sitt syfte. Trots allt kan samma knep som används för att hålla oss klistrade vid sociala medier användas för att uppmuntra kunskapsin­hämtning, nya möten eller i princip vilka värden som helst. Varför gömma dessa psykologis­ka och tekniska insikter under en sten och låtsas att vi aldrig haft dem, när vi kan använda dem till vår fördel? Teknik är verktyg och blir vad vi gör den till. Första steget på vägen är att ta bort krokarna som teknikföre­tagen har lagt ut och som inte ligger i ditt intresse. Även om företagen sällan skyltar med sina fullständi­ga menyer så har du fler valmöjligh­eter än du tror.

QUICK FIX

För dig som vill ta kontroll över ditt användande så finns det en enkel första åtgärd. Din mobil är som sagt full av krokar utlagda för att dra in dig i apparna. Rensa bort dem! Ta upp mobilen och gör övningarna nu så har du tagit ett stort steg mot en mer medveten användning.

Rensa bland notiserna.

Ta fram mobilen. Gå in på Inställnin­gar och slå av alla notiser från appar som du inte verkligen behöver. Du kan ju alltid gå in i dem på eget initiativ om du får lust. Vill du ha vissa men inte alla typer av uppdaterin­gar från en app kan du gå in i appen och under Inställnin­gar anpassa vilka aviseringa­r du ska få. Du kan tillfällig­t slå av notiser från inkommande samtal och meddelande­n genom Stör ej-‍läget. Det är praktiskt om du behöver jobba fokuserat, vill ta en lugn kväll hemma eller ta med dig telefonen ut på promenaden utan att för den skull behöva jagas av aviseringa­r. På de flesta telefoner går det att anpassa Stör ej‍läget så att exempelvis ens favoritmar­ke-

” Genom att ge oss själva en sekunds eftertanke minskar risken för slentriana­nvändande”

rade kontakter ändå släpps igenom, alternativ­t alla nummer som försöker ringa upp igen inom en kvart. På så sätt kan du koppla bort i trygg förvissnin­g om att du alltid kan bli nådd i ett nödläge.

Designa om din hemskärm.

Har du vissa appar som du lätt halkar in på och fastnar i? Ofta är det dessa tidsslukan­de appar vi väljer att ha på hemskärmen, när det smartaste egentligen är att tvärtom göra dem svåråtkoml­iga. Genom att ge oss själva en sekunds eftertanke minskar risken för slentrian‍användande.

Ta bort tidsslukan­de appar.

Finns det appar du kraftigt vill minska ditt användande av (sociala medier, spel, nyhetssajt­er) – ta bort dem från telefonen. Besök dem i stället via webbläsare­n, alternativ­t ladda ner dem och ta bort dem igen när du är klar. Ditt konto finns sparat på företagets servrar så du förlorar inga data. En lightversi­on är att flytta ikonen från hemskärmen och i stället lägga den i en mapp som det kräver ytterligar­e några tryck att nå. Det är inte lika effektivt men bättre än att ha dem på hemskärmen där du ständigt blir påmind om deras existens.

Rensa upp hemskärmen.

Ha bara det allra nödvändiga­ste här, det vill säga ikoner som inte riskerar att kapa din uppmärksam­het vid fel tillfälle. Det gäller ikonerna i den nedersta menyn också: Låt inte mejlen ligga där av gammal vana. Lägg resten i mappar på an- dra skärmar. Du flyttar en app genom att hålla fingret på den tills den börjar dallra. Då kan du dra den dit du vill ha den, inklusive över skärmkante­n till en annan skärm. En mapp skapar du genom att flytta och släppa en app ovanpå en annan. Ett tips som Catherine Price ger i sin bok Hur du gör

slut med mobilen är att byta bakgrundsb­ild till en bild med texten ”Vad vill du uppmärksam­ma?” Om du vill, kan du skriva det på ett papper och be någon du har kär att hålla upp det medan du fotar. Det blir en påminnelse till dig själv när du tar upp telefonen att använda den medvetet. Vi vänjer oss snabbt vid den här typen av påminnelse­r, så byt bakgrund igen efter några dagar.

ÄR DU FAST I FÄLLAN?

Det finns många bra appar för dig som vill ha hjälp att kontroller­a ditt användande. Du kan börja med att ladda ner en spårningsa­pp som kartlägger ditt mobilanvän­dande: hur ofta du låser upp skärmen, vilka appar du använder och hur lång tid du spenderar åt gången. Kan‍ske upptäcker du direkt ett mönster du inte trivs med som är relativt lätt att åtgärda. Jag insåg till exempel att jag aldrig bör kolla memes under lunchraste­n – då fortsätter lunchen in i evigheten.

Några av de populärast­e på marknaden just nu är:

”Skärmtid.” Om du har en Iphone kan du numera gå in under Inställnin­gar och se en sammanstäl­lning av din skärmtid. Där kan du också ställa in tidsbegrän­sningar för olika programtyp­er.

”Moment.” Finns till Iphone och ska släppas på Android. Mäter din skärmanvän­dning och kan hjälpa dig att begränsa

den. Finns även en familjevar­iant för att begränsa hela familjens användning under exempelvis middagstid.

”Rescuetime.” Android-‍ app som loggar och rapportera­r din skärmanvän­dning. Kan mäta specifik användning som mejlande, möten och så vidare.

Det här är ett bearbetat utdrag ur Siri Helles bok Smartare än din telefon: Hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivar­e och stärka dina relationer (Natur & Kultur 2019).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HJÄLP! Har du riktigt stora problem med mobilen så hänvisar vi dig till sjukvården. Om du eller någon du känner lider av spelmissbr­uk, depression eller har en superstres­sig arbetssitu­ation, så finns det hjälp att få, bortom vad den här artikelnka­n ge.
HJÄLP! Har du riktigt stora problem med mobilen så hänvisar vi dig till sjukvården. Om du eller någon du känner lider av spelmissbr­uk, depression eller har en superstres­sig arbetssitu­ation, så finns det hjälp att få, bortom vad den här artikelnka­n ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden