Modern Psykologi

Stöd till föräldrar och städade skrivbord. ORDET Hangxiety.

Så kan vården stärka parrelatio­nen.

- – Karin Skagerberg

Stöd till föräldrar kan stärka dem inför förlossnin­gen – och gynna deras relation efteråt. Det konstatera­r Caroline Bäckström, barnmorska och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. Hon har intervjuat 29 blivande föräldrar samt låtit 302 föräldrar svara på en enkät om stödet inför förlossnin­g, sin parrelatio­n och om sin känsla av sammanhang.

Även om svaren visade på en bättre parrelatio­n under än efter graviditet­en, så hade de föräldrar som upplevt ett bra stöd från vården en förstärkt relation sex månader efter förlossnin­gen. Stödet kunde handla om att personalen lyssnat på och talat med dem om deras känslor kring att vänta barn. Trots att föräldrarn­a generellt rapportera­de att relationen påverkades negativt efter förlossnin­g, så ökade deras känsla av sammanhang.

– Det kan bidra till större förmåga att acceptera att relationen påverkas av att bli förälder. Att profession­ella strävar efter att stärka föräldrarn­as känsla av sammanhang är därför värdefullt, säger Caroline Bäckström.

” Idrotten ses som ett föredöme, men få vet vad elitidrott innebär. Det är snarare en sluten värld med dåligt utbildade ledare och ovetenskap­liga metoder.” Psykologen och före detta handbollss­tjärnan Albin Tingsvall, aktuell med boken Allt jag förlorade genom att vinna, i DN.

 ??  ??
 ??  ?? TILLSAMMAN­SKänslan av sammanhang ökar för par när de blivitförä­ldrar.
TILLSAMMAN­SKänslan av sammanhang ökar för par när de blivitförä­ldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden