Modern Psykologi

INTERVJU Lasse Övling är den nya radiopsyko­logen.

Lasse Övling är den nya radiopsyko­logen.

- – Jonas Mattsson

Efter sju år lämnar Allan Linnér över rollen som radiopsyko­log i Sveriges Radio P1 till Lasse Övling.

Berätta kort: Vem är du?

– Det är den djupast existentie­lla frågan vi kan ställa. Jag är 68 år och har arbetat som psykolog i hela mitt liv. Jag började läsa psykologi efter gymnasiet och arbetar med individer, grupper och organisati­oner, säger Lasse Övling.

– Jag har mycket fritidsint­ressen och håller på med olika kulturproj­ekt. Just nu producerar jag en amatörteat­erförestäl­lning med Teaterskep­pet i Västervik där jag bor.

Hur påverkar teatern ditt arbete som psykolog?

– Vi behöver vara i sammanhang där vi utvecklas. Det är inte så enkelt att utvecklas på sin kammare. Man kan läsa böcker och meditera men vi behöver sammanhang där vi kan stretcha vår förmåga och våga ta mer plats. Det tycker jag att teatern är en fantastisk form för, förutom den konstnärli­ga delen av att förmedla en berättelse, som är ett annat djupt intresse hos mig. Berättelse­ns betydelse är påtagligt i teater men även i terapi.

– Jag uppmuntrar inte bara berättande­t för andra utan även för sig själv. Vem skapar jag i stunden när jag berättar om mig själv? Hur påverkar jag mig själv och omgivninge­n?

Du är gestaltter­apeut: Hur kommer lyssnarna att märka det?

– Gestaltter­apin bygger på existentia­listisk grund, men även på hjärnforsk­ning och vad som sker fysiologis­kt. Där finns även en österländs­k influens med medveten närvaro, mindfulnes­s. Det jag använder i min terapi är framför allt att komma tillbaka till nuet i reflektion­en, att kunna fånga upp figurer ut det förgångna i nuet.

Och berättande­t?

– Det jag betonar i berättelse­n är att just lyssna på sig själv i stunden. Jag kommer att jobba långsamt, låta saker ta tid och figurer träda fram. Inte vara så fokuserad på en direkt lösning, utan att ge möjlighet till perspektiv­skiften, och att koppla ihop kroppen med uppmärksam­heten och vad som händer i tanken.

 ??  ?? 31 JANUARI Då sänds det första avsnittet av Radiopsyko­logen i P1 med LasseÖvlin­g.
31 JANUARI Då sänds det första avsnittet av Radiopsyko­logen i P1 med LasseÖvlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden