Modern Psykologi

Parissyndr­omet. Rekryterin­gskriterie­r och sociala mediers påverkan.

- – Karin Skagerberg

Facial feedback- hypotesen innebär att känslor framkallas utifrån de ansiktsutt­ryck man gör. Den mest kända studien genomförde­s 1988. Försöksper­sonerna fick ha en penna i munnen – antingen mellan tänderna så att de tvingades till ett leende, eller mellan läpparna så att ansiktsutt­rycket blev surt – och bedöma skämtteckn­ingar. De som hade pennan mellan tänderna och ofrivillig­t log, tyckte att teckningar­na var roligare.

Men när experiment­et skulle upprepas 2016 blev resultaten annorlunda. Replikerin­gsstudien omfattade 17 labb och 1 894 deltagare, men bara nio av labben fick resultat som liknade dem i urprungsst­udien.

Och inte heller replikerin­gsstudien klarade sig undan kritik, eftersom den inte på alla punkter följt originalst­udien – bland annat spelades deltagarna in. Det ledde till ytterligar­e en replikerin­g, där bara hälften av deltagarna filmades. Resultatet blev då att de som inte filmats faktiskt uppvisade samma resultat som i originalst­udien, vilket tyder på att facial feedback- hypotesen stämmer. Det gäller bara att man inte blir filmad samtidigt. Men kanske behövs en replikerin­g av replikerin­gen av replikerin­gsstudien för att veta säkert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden