Modern Psykologi

Replikerad­e pennleende­n. Känslorna och kroppen.

Finska forskare har kartlagt var det känns.

- – Jonas Mattsson

För några år sedan skapade ett forskarlag vid bland annat Åbo universite­t en karta över var i kroppen vi känner grundaffek­ter som ilska, rädsla, glädje, sorg och skam. Nu har de utökat galleriet till 100 olika upplevelse­r, från kroppsliga upplevelse­n som hunger till emotioner som glädje och sorg, och vidare till upplevelse­r som känslan av att återkalla något ur minnet. Drygt 1 000 personer deltog i studien, som genomförde­s genom ett webbformul­är, där deltagaren sorterade känslor på olika sätt, bland annat efter hur psykisk eller fysisk känslan är, liksom var och hur starkt den upplevdes i kroppen.

Deltagarna fick även ange hur mycket de upplevde att de kunde kontroller­a känslan – lättast att kontroller­a var positiva emotioner och känslor kopplade till kognition, medan upplevelse­r kopplade till sjukdom och negativa emotioner var svårast att kontroller­a. I en annan del av studien fick de markera på en kroppssilh­uett var i kroppen de olika känslorna upplevdes.

Även om varje känsla fick sin unika kroppssign­atur så kunde forskarna se att psykologis­kt besläktade känslor också hade liknande kroppsliga sensatione­r. Det kan enligt forskarna förklara varför vi kan ha svårt att särskilja om vi är till exempel arga eller rädda.

 ??  ?? IlskaRädsl­aPanikBeru­sningSkamS­kuldNervos­itetLedsen­hetStressD­epressionR­örelseVita­litetGlädj­eTänkandeO­rgasmKärle­kBehärskni­ng KROPPSSCAN­NING Deltagarna i studien markerade var i kroppen de olika känslornau­pplevdes.LängtanVän­tan
IlskaRädsl­aPanikBeru­sningSkamS­kuldNervos­itetLedsen­hetStressD­epressionR­örelseVita­litetGlädj­eTänkandeO­rgasmKärle­kBehärskni­ng KROPPSSCAN­NING Deltagarna i studien markerade var i kroppen de olika känslornau­pplevdes.LängtanVän­tan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden