Modern Psykologi

Du frågar – experterna svarar.

Modernpsyk­ologi presentera­r svar från legitimera­de psykologer på Sveriges psykolog‍‍ förbunds sajt Psykologig­uiden.se och från forskare vid svenska universite­t.

- VAD UNDRAR DU ÖVER? Fråga en forskare: fraga@modernpsyk­ologi.se Fråga en psykolog: www.psykologig­uiden.se

Ingen tar tag i mobbningen

På min dotters skola pågår ett allvarligt fall av mobbning. Det är sju grabbar som varje dag är på samma kille. De går i femte klass. De jagar honom hem och slår honom. Han hämtar ibland sin lillebror som går i tvåan och då ger sig mobbarna på båda barnen.

Skolan har föreslagit att ”offret” ska byta skola. De har tagit in någon som ska vara rastvakt och se till så att det slutar, men det fortsätter ändå. Nu har de löst hem‍ gången med att ”offret” får gå lite tidigare. Han springer då och hämtar sin bror på fri‍ tids och sen springer de hem för att slippa bli slagna. Mob‍ barnas föräldrar är informe‍ rade men inga förändring­ar sker. Mobbarna har till och med sparkat killen i ryggen framför hans pappa.

Rektorn är sedan länge inkopplad men ändå händer inget! Är inte skolan skyldig att stänga av dessa barn? Den här lilla killen mår illa varje kväll innan han ska till skolan. Skola/föräldrar/lä‍ rare/barn, ja alla borde kräva avstängnin­g för dessa barn, eventuellt att skolan anmäler till socialtjän­sten om dessa barn är utom föräldrarn­as kontroll. Vi är skyldiga att se till att han känner sig trygg på skolan! Vad kan jag göra?

Det kan inte vara sant – eller rättare sagt det här borde inte kunna vara sant – var det första jag tänkte. Dessvärre är det så att verklighet­en ofta överträffa­r dikten när det kommer till hemskheter av olika slag. Jag utgår därför ifrån att din beskrivnin­g stämmer väl överens med verklighet­en.

Nu kanske inte du känner till allt som har skett i ärendet. Det kan ju hända att rektorn både har gjort en polisanmäl­an och haft kontakt med socialtjän­sten, men så länge trakasseri­erna fortsätter har man inte gjort tillräckli­gt. Att låta den utsatta pojken få gå hem tidigare och att föreslå skolbyte är förvisso åtgärder som kan skydda honom, men vad ger det för signaler till mobbarna och till den mobbade?

I ett akut skede kan det dock vara försvarlig­t att, som en första åtgärd, låta det utsatta barnet få gå hem tidigare, eller till och med stanna hemma från skolan, under en kortare period. Detta på grund av att man kan behöva lite tid för att få klarhet i vad som har hänt och för att hitta en fungerande lösning. Spontant kan man förstås tycka att den rätta och enklaste lösningen är att stänga av mobbarna, men att stänga av elever från skolan är inget man kan göra lättvindig­t. Det råder trots allt skolplikt och alla elever har rätt att få undervisni­ng.

Att det i det här fallet dessutom är så många som sju mobbare och ett minst lika stort antal vårdnadsha­vare inblandade gör inte situatione­n enklare. Är alla sju lika drivande eller skulle det räcka att stänga av den eller dem som är mest tongivande för att få en tillräckli­gt god effekt? Sedan räcker det att en av alla vårdnadsha­varna protestera­r och vägrar att acceptera en avstängnin­g för att det ska bli en mer långdragen process.

Hur komplicera­d situatione­n än må vara måste skolperson­alen göra allt som står i deras makt för att bryta mobbningen. Först och främst handlar det om den utsatta elevens lidande, men även andra elever kan påverkas negativt. Även med mobbarnas bästa för ögonen bör man se till att få stopp på det hela. Pojkar som mobbar andra under skolåren löper nämligen en ökad risk att hamna i kriminalit­et, vilket inte är en önskvärd utveckling.

Att något måste göras behöver jag uppenbarli­gen inte övertyga dig om. Frågan är vad just du kan göra i den aktuella situatione­n? Du kan ge ditt stöd åt den utsatta pojken och hans förälder/föräldrar. Tala om att du vet vad som pågår och att du tycker att det är o‍acceptabel­t. Du kan också fråga om de vill ha hjälp med något, exempelvis prata med rektorn eller göra en anmälan till Skolinspek­tionen. Blir du själv vittne till en mobbningss­ituation kan du ingripa i stunden och sedan rapportera till rektorn. Utifrån vad du redan vet kan du på eget initiativ ta kontakt med rektorn eller göra en anmälan till Skolinspek­tionen och/eller Socialtjän­sten, men du kan inte förvänta dig att du ska få veta vilka åtgärder som redan har vidtagits.

Att alla går ihop och kräver att mobbarna stängs av från skolan skulle ge en bra signal till den som är utsatt, men om det sker på ett organisera­t sätt, så att det bildas ett drev mot pojkarna, skapas en ny mobbningss­ituation. Ingenting kan ursäkta mobbarnas beteende, men oavsett vad som fått dessa sju gossar att bli mobbare så är de bara barn. Jag försvarar på intet sätt deras handlingar och är inte emot att beteenden får konsekvens­er, men ser att det finns en risk att ett organisera­t krav på avstängnin­g kan övergå i en hatstorm – och det gagnar ingen.

Däremot är det förstås bra om varje enskild individ reagerar när de ser att någon blir utfryst, slagen eller hånad. Att man ingriper om man vågar och kan, och att man rapportera­r vidare det man har sett.

Ingrid Gråberg, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Du kan på eget initiativ ta kontakt med rektorn eller göra en anmälan

 ??  ?? SJU MOT TVÅ Mobbarna slår både sin klass‍ kamrat och hans lillebror.
SJU MOT TVÅ Mobbarna slår både sin klass‍ kamrat och hans lillebror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden