Modern Psykologi

Stressa ner under småbarnsår­en i 8 steg.

Psykologer­nas 8 tips för vardagen med barn.

- TEXT HELGA JOHNSSON WENNERDAL OCH CLARA ZELLEROTH ILLUSTRATI­ON GRAHAM SAMUELS

Förväntnin­garna på tillvaron är onekligen höga, inte minst för småbarnsfö­räldrar. Utöver att alltid vilja göra det som är bäst för barnen förväntas föräldrar också prestera på jobbet, vara kreativa, hälsosamma, bildade, sociala, ha härliga semestrar och ett vackert hem. Flödet i sociala medier på lyckade personer gör inte förväntnin­garna mindre.

Det som händer när man upplever tiden som alltför knapp eller sin förmåga som uppenbart otillräckl­ig, det vill säga när man är stressad, är att stenålders­hjärnan tar över. Kroppen förbereder sig för kamp eller flykt och uppmärksam­heten riktas mot det som tycks hotfullt. Förmågan att tänka rationellt försämras och vi glömmer lätt vad som egentligen betyder något. I värsta fall blir stressen det drivande. Vi jagar hela tiden vidare för att hantera den akuta situatione­n och får aldrig möjlighet att stanna upp och fundera över vad vi gör eller hur vi gör saker, eller bara njuta av att vara tillsamman­s med vårt barn.

Utifrån vår kunskap som psykologer har vi samlat åtta tips för att minska stressen i livet som småbarnsfö­rälder:

1 Rutiner på morgnarna.

Hitta en rutin som fungerar för er och gör saker i rätt ordning. Det roligaste sist är en bra tumregel, alltså morgon-tv efter påklädning och tandborstn­ing. Skapa en så lugn miljö som möjligt och ha tydliga regler. Hellre alltid eller aldrig surfplatta än surfplatta någon gång ibland. Försök att ha marginaler som rymmer en mysig start. Att kramas några minuter innan ni går upp kan göra underverk för humöret.

2 Låt hämtning‍ en ta tid.

Tiden med ditt barn börjar när du kommer till förskolan eller skolan – det viktiga är inte när ni kommer hem, utan hur ni har det på vägen. Låt ditt barn avsluta leken. Se vägen hem som en möjlighet att umgås och ha fullt fokus på

ditt barn. Låt barnet styra om ni ska prata om vad ni ser längs vägen, om vad som har hänt på dagen eller om ni bara ska vara tysta tillsamman­s. Vilka förutsättn­ingar krävs för att vägen hem ska kunna blir en trevlig stund? Att barnet, och du själv, får en frukt så att det inte är lika bråttom med middagen? Att du stänger av ljudet på din telefon? Första gången du provar kan det hända att det känns konstigt, att du trots att du bestämt dig för att du inte har bråttom får en impuls att skynda på ditt barn eller försäkra dig om att du inte fått något viktigt mejl. Men låt det kännas som det känns och se vad som händer om du ändå håller fast vid detta några dagar i rad.

3 Välj dina stri‍ der.

Upptäck dina tidiga tecken på stress och irritation och lär dig känna igen och bryta situatione­rna innan de gått för långt. Försök att prata med lugn röst och använda ett lugnt kroppssprå­k även när du själv är stressad (det är faktiskt extra viktigt just då). Ibland kan du till och med behöva backa lite och undvika ögonkontak­t med barnet. Att spänna blicken i någon upplevs som hotfullt och triggar lätt igång konflikter. Det är inte möjligt (eller eftersträv­ansvärt) att ta varje strid med ditt barn. Släpp helt enkelt de minst viktiga sakerna att bråka om! Det kanske inte är hela världen att gå till förskolan i pyjamaströ­ja eller att ni blir fem minuter sena för att du låter bli att skynda på filmjölksä­tandet.

4 Rensa i kalen‍ dern.

Utgå ifrån vad som faktiskt är nödvändigt, meningsful­lt och som ger dig energi, återhämtni­ng eller glädje. Att rensa bland aktivitete­r och i umgänget kan vara helt nödvändigt. Tänk dig att det handlar om att undersöka hur det påverkar dig – inte att det alltid måste se ut så. Vad händer om du exempelvis bestämmer dig för att du inte ska träna på kvällstid de närmaste tre månaderna? Eller raderar några appar som du märker stjäl mycket av din tid och uppmärksam­het? Bestäm ett datum en bit fram när du ska stanna upp och utvärdera om det inneburit någon skillnad för ditt mående.

5 Hitta korta stunder för återhämtni­ng.

Testa att se transports­träckor, som bussturen till jobbet, som ett tillfälle att landa. Lägg undan telefonen, bara sitt, se dig omkring, lyssna efter ljud, notera vad du känner i kroppen och vilka tankar som far igenom ditt huvud. Du kan också pröva att i andra stunder i stället ta fram telefonen för återhämtni­ng, för att stänga ute omvärlden en liten stund. Ger en sådan paus på tio minuter kraft och energi att sedan vara aktivt närvarande med dina barn? Pröva dig fram!

6 Pröva barn‍ styrd lek.

Lek med ditt barn och låt barnet styra. Vänta in barnets initiativ, härma det barnet gör och följ med i fantasin. Det är vanligt att man som förälder snabbt går in och styr leken och kommer med alternativ och initiativ. Kanske finns det en föreställn­ing om att man är en bättre och mer engagerad förälder om man gör det, men faktum är att det verkar vara tvärtom. Experter på området menar att barnstyrd lek leder till bättre samarbete mellan föräldrar och barn. Du behöver alltså inte hitta på lekar. Gå i stället in för att en liten stund varje dag släppa allt annat och helt och fullt ägna dig åt ditt barn.

7 Säg nej och köp dig tid.

Att köpa sig tid och säga ifrån kan innebära att inte direkt svara på ett jobbmejl när du vabbar, eller att be att få återkomma med besked när din mamma ringer och bjuder in till familjemid­dag i stället för att automatisk­t tacka ja. Vad händer om du i stället för att genast lova bort din (och din familjs) tid svarar ”Nej, tyvärr, jag har för mycket att göra just nu” eller ”Jag kan tyvärr inte svara på det just nu men jag återkommer”? Sannolikt inte mer än att du upplever lite mer kontroll och lite mindre stress.

8 Acceptera.

När det ändå blir svårt – ta ett djupt andetag och konstatera att du är både stressad, försenad och irri‍te‍rad. Notera hur det känns i kroppen, vad du tänker just nu och vad du vill göra i stunden. Låt luften fylla lungorna och andas långsamt ut. Ibland ger ett enda lugnt andetag också ett litet andrum – några sekunder att stanna upp och därefter gå vidare. Välj sedan hur du går vidare på det sätt som du tror är bäst utifrån hur verklighet­en faktiskt ser ut.

Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth är legi‍ timerade psykologer med kbt-inriktning och utbildade i parterapi. Deras bok Må bra som förälder: Psykologer­nas strategier för småbarnsår­en (Norstedts) kommer ut i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden