Modern Psykologi

När är det rätt att använda våld?

Fundera själv utifrån ett filosofisk­t dilemma.

- – Ann Lagerström

Det är lite nervös stämning i väntrummet. De är 18 år och ska mönstra för att se om de är lämpliga för att göra värnplikte­n. Efter en stund börjar de prata med varandra och Jonas säger: ”Jag tänker vägra. Jag är pacifist.”

En upprörd diskussion sätter igång. Välj vem du tycker har de bästa argumenten och se på nästa sida vilken filosof du kan luta dig emot. BEN: Lätt att säga. Omöjligt att leva efter. ISABELL: Jag

förstår inte heller din ståndpunkt. Vår armé anfaller inte andra, utan försvarar människor mot våld. Hur kan det vara fel?

JONAS: Allt våld är fel. Inte bara krig. Även privat måste vi sluta vara aggressiva mot varandra. Det är vår enda chans.

EVELYN: Det är en fin tanke, men helt orealistis­k. Det kommer alltid att förekomma konflikter och våld. Det är oundviklig­t.

BEN: Och just därför är din ståndpunkt, Jonas, ologisk.

JONAS: Vadå ologisk! Den är väl i högsta grad konsekvent!

BEN: Nej, för hur ska du kunna skydda människor från våld om du vägrar att försvara de som blir utsatta för det? Genom att vara pacifist sanktioner­ar du den där oundviklig­a våldsutövn­ingen som Evelyn pratar om.

EVELYN: Att vi inte kan hålla sams, inte ens inom familjer och släkter, är en mänsklig tragedi. Vi behöver polis och militär för att skydda oss från oss själva.

ISABELL: Just det. Jag vill göra lumpen och bli militär precis därför att jag är emot krig.

JONAS: Det där förstår jag inte heller.

ISABELL: Enda sättet att få fred är att stärka FN:S rätt att medla och stoppa aggression. Mitt mål är att bli en del av de fredsbevar­ande styrkorna.

JONAS: Inget av det ni säger leder till varaktig fred. Våld är alltid våld. Någon måste sluta oavsett vad det kos

tar. Det tänker jag göra.

 ??  ?? ARGUMENT HITTAR DU PÅNÄSTA SIDA!
ARGUMENT HITTAR DU PÅNÄSTA SIDA!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden