Modern Psykologi

Simon Settergren skildrar pappans schizofren­i i ny film.

Simon Settergren skildrar schizofren­i med humor.

- – Jonas Mattsson

Ifilmen Kungen av Atlantis möter vi Samuel, som sedan barnsben har fått agera förälder åt sin egen pappa, som lider av schizofren­i. När flickvänne­n Cleo (Happy Jankell) dyker upp väcks hoppet om ett mer självständ­igt liv. I filmen spelas pappan av Philip Zandén, Samuel spelas av Simon Settergren och filmen bygger på hans egen historia.

– Så fort man nämner ordet schizofren­i blir det ofta begravning­sstämning. Det beror på en stor okunskap. Jag kände att det fanns väldigt mycket skam och fördomar kring det här, både när jag växte upp och som ung vuxen, säger Simon Settergren.

Vilka fördomar har du mött?

– Den vanligaste är att schizofren­i handlar om dubbla personligh­eter. Sedan finns också fördomen att det skulle vara nattsvart och bara ett helvete att leva nära någon som har den här sortens diagnos. När jag tänker på min pappa så tänker jag på hans självdista­ns och enorma sinne för humor. Tack och lov är det något som Philip Zandén lyckats lyfta fram i sin rolltolkni­ng. Det behöver inte bara vara nattsvart. Jagj Jag tycker att det var viktigt att lyfta fram det.

Vad tycker din pappa om filmen?

– Han har sett flera delar av filmen, ibland med vänner omkring sig. Det roliga är att han är den som skrattar högst. Han var lite orolig i början men sedan förstod han att jag inte gör det här för att sätta dit honom, utan snarare för att göra en underhålla­nde film och även något för andra som befinner sig i en liknande situation.

– När jag var barn och tonåring kände jag väldigt mycket skam och det var mycket hysch-hysch. Man skulle inte prata om det och jag var väldigt ensam med det här. Jag hade önskat att någon hade trätt fram och försökt göra något konstrukti­vt. Någon som hade erkänt att det kan vara tufft men också extremt lärorikt.

Kungen av Atlantis har biopremiär den 1 mars.

 ??  ?? SJÄLVDISTA­NS Philip Zandén spelar pappan i Kungen av Atlantis.
SJÄLVDISTA­NS Philip Zandén spelar pappan i Kungen av Atlantis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden