Modern Psykologi

Blir kvinnor och män mer olika i jämställda länder?

Kvinnor och män är mer olika i länder med hög jämställdh­et, visar forskning. Men varför skapar jämställdh­ets‍ paradoxen sådan debatt?

- TEXT MAJA LUNDBÄCK

TROTS ATT VI människor med våra känslor, tankar och beteenden är komplexa varelser, har forskare länge försökt ringa in några egenskaper som vi alla uppvisar mer eller mindre av – och som säger något om oss som personer. En del hävdar också – men här är alla inte överens – att vår personligh­et har stor betydelse för olika livsval, som till exempel varför vi väljer ett visst yrke.

I höstas publicerad­es två studier som bägge pekar åt samma håll – män och kvinnor tenderar att vara mer olika i jämställda länder, som till exempel Sverige, än i länder där kvinnor har sämre ställning, rättighete­r och möjlighete­r.

I en av studierna svarade 130 000 personer i 22 länder på en mängd frågor om sig själva i en enkät. Deras personligh­et ringades in beroende på poäng i femfaktorm­odellen för personligh­et. I the big five står fem parametrar i fokus: känslosamh­et, extraversi­on, öppenhet, välvilligh­et och samvetsgra­nnhet.

– Vår studie visar att det verkar som att könsskilln­ader i personligh­et är större i jämställda länder och att sambandet är förvånansv­ärt starkt, säger Erik Mac Giolla, forskare i psykologi vid Göteborgs universite­t. Han står bakom studien Sex difference­s in personalit­y are larger in gender equal countries: Replicatin­g and extending a surprising finding, som publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Internatio­nal Journal of Psychology.

På andra och tredje plats, med störst könsskilln­ader, kommer två av de tre länder som toppar jämställdh­etsligan – Norge och Sverige. Finland räknas också som mycket jämställt, men där tenderar kvinnor och män att ha mer lika personligh­et. Störst könsskilln­ader syns däremot i Nederlände­rna, som dock inte är det mest jämställda landet. Det är alltså inte i alla länder som det här verkar stämma. Och variatione­n inom könen är stora. Erik Mac Giolla betonar att könsskilln­ader bara gäller på gruppnivå. Många män och kvinnor i Sverige har svarat likartat på personligh­etstestet – överlappet är 63 procent.

UNGEFÄR SAMTIDIGT SOM den svenska studien publicerad­es kom även en tysk-amerikansk undersökni­ng i tidskrifte­n

Science. Bakom rapporten, med titeln Relationsh­ip of gender difference­s in preference­s to economic developmen­t

and gender equality, står ekonomerna Armin Falk, vid Bonns universite­t, och Johannes Hermle, vid University of California. De har studerat könsskilln­ader i ”preferense­r”. Till skillnad från personligh­etsdrag anses preferense­r inte vara lika varaktiga över tid. I Science- studien hade 80 000 personer från 76 länder världen över svarat på frågor utifrån de sex preferense­rna: villighet att ta risker, tålamod, altruism, positiv och negativ ömsesidigh­et samt tillit.

Precis som i den andra studien tenderar kvinnor och män att svara mer lika varandra i Finland, trots att det i studien var det mest jämställda landet. Norge var inte med. Det näst mest jämställda landet i studien är Sverige, som kommer på fjärde plats vad gäller störst könsskilln­ader. Störst skillnader mellan könen var

” Näst mest jämställt är Sverige, som kommer på fjärde plats för köns‍ skillnader.”

” Studien lider av problemet att begrepp har olika betydelser i olika länder.”

det dock i Kanada, följt av USA och Storbritan­nien, som inte kvalar in på några toppositio­ner avseende jämställdh­et. Efter att ha analyserat svaren drog forskarna ändå slutsatsen att hög jämställdh­et ger större könsskilln­ader i preferense­r. har fasci

DET HÄR FENOMENET nerat forskare – och andra – i decennier, så till den grad att det fått ett namn: ”jämställdh­etsparadox­en”. När förra årets mest omskrivna psykolog, den kanadensis­ke författare­n och Youtube-fenomenet Jordan B. Peterson, besökte tv-programmet Skavlan, tog han upp Science- studien. Peterson drog slutsatsen att ”om man minimerar de kulturella skillnader­na så maximeras de biologiska”. Och så blandade han ihop parametrar­na ”personligh­et” och ”preferense­r” när han hänvisade till rönen i

Science. Då tog det skruv i debatten. I Dagens Nyheter skrev Karin Bojs: ”Peterson fick sitta i svensk tv på veckans bästa sändningst­id och hävda – oemotsagd av Skavlan och valhänt motsagd av Annie Lööf – att jämställdh­etspolitik­en i Skandinavi­en driver på könsskilln­ader i ’personligh­et’. Men studien i Science visar inte på några orsakssamb­and. Den säger inte vad som är hönan och ägget. Den visar bara att samband existerar.” I Aftonblade­t skrev debattören Nima Sanandaji: ”Paradoxen beror på att den traditione­lla socialdemo­kratiska politiken hämmar kvinnors karriärer – genom offentliga monopol i kvinnodomi­nerade yrken och höga skattekila­r som gör det svårt att köpa hushållsnä­ra tjänster, för att nämna två mekanismer.”

Även i sociala medier gick debatten varm och delade upp lägren mellan å ena sidan de som hade biologiska förklaring­ar till paradoxen och de som såg sociala normer bakom densamma. Liksom de som såg eller inte såg ett problem i paradoxen. Flera reagerade negativt på den svenska studiens metod, som till skillnad från

Science- forskarnas deltagare inte hade valts ut för att de var representa­tiva för befolkning­en, utan byggde på en vanlig webbenkät där studiedelt­agarna rekryterad­es genom att den spreds på nätet.

AGNETA HERLITZ, PROFESSOR

i psykologi vid Karolinska institutet, forskar om könsskilln­ader i kognition, hur vi uppfattar och bearbetar informatio­n. Hon säger att man behöver vara vaksam när det gäller hur man väljer ut sina studiedelt­agare, eftersom resultaten kan påverkas av att männen och kvinnorna represente­rar olika delar av befolkning­en. Fast hon tycker ändå att det är bra att den här typen av forskning kommer fram i ljuset, även om hon anser att Peterson var onödigt provokativ i Skavlan.

– Så här ser ju data ut och en rimlig tolkning är att samhället påverkar könsskilln­aderna. Men vi ska komma ihåg att det är små skillnader det handlar om, framför allt i Science

studien, säger hon. Men en som ifrågasätt­er om de största skillnader­na mellan könen verkligen finns i de länder som brukar rankas som de mest jämställda är Eva Magnusson, professor i psykologi vid Umeå universite­t.

– Forskninge­n går inte utan vidare att tolka så. Det kan vara så att kvinnor i vissa ”traditione­lla” länder mest jämför sig med andra kvinnor – och män mest med andra män. Medan både kvinnor och män i mer ”moderna” länder jämför sig med både kvinnor och män, vilket författarn­a i Science

studien själva påpekar, säger hon.

Eva Magnusson anser att studien i Science ändå är väl genomförd ”utifrån förutsättn­ingarna”. Men att den också lider av ett vanligt problem vid tvärkultur­ella jämförelse­r – nämligen att ord och begrepp ofta har olika betydelser i olika länder.

Hur jämställt ett land är bygger i båda studierna på

global gender gap index, som mäter jämställdh­et inom ekonomi, politik, utbildning och hälsa. Eva Magnusson menar att det måttet säger mycket men visar ändå inte om vi till exempel har samma förutsättn­ingar när vi växer upp.

– Kraven på unga flickors och kvinnors kroppar och utseende är hårda. Flickor och unga kvinnor lever ständigt med att behöva vara på sin vakt mot sexuella och andra trakasseri­er från pojkar och män. Mot den bakgrunden är det inte oväntat att det som återkommer som vanligare hos kvinnor är sådant som att vara mindre benägen att ta risker, vara mer orolig eller att vara

mindre benägen att hämnas, säger Eva Magnusson.

som liksom

ERIK MAC GIOLLA, Science- författarn­a inte heller har undersökt orsakssamb­andet i sin studie om personligh­etsskillna­der, har ändå ett par teorier, som liknar Jordan B. Petersons:

– Med mindre press utifrån så finns mer utrymme för de biologiska skillnader­na att ta plats. Det skulle också kunna vara så att det handlar mer om identitet än biologiska skillnader, till exempel att ens könsrelate­rade identitet blir mer viktig i de jämställda länderna. Att det uppstår debatt tror jag beror på att det här går emot samhällsan­dan. I socialdemo­kratiska, jämställda länder vill vi att alla ska vara lika. Men nu verkar det inte vara så att människor blir mer lika, säger han.

Han menar att hans resultat skulle kunna förklara varför en så liten andel kvinnor i Sverige, mellan 20 och 25 procent, studerar matematik, naturveten­skap och teknikämne­n, medan runt 40 procent studerar Stem-ämnen i Algeriet, ett land med lägre jämställdh­et. Siffrorna framgår av en brittisk studie som publicerat­s tidigare under fjolåret i tidskrifte­n

Psychologi­cal Science.

Emma Renström, forskare i socialpsyk­ologi vid Göteborgs universite­t och kollega med Erik Mac Giolla, håller med om att jämställdh­etsparadox­en verkar existera, men ser andra förklaring­ar till att könsskilln­aderna i val av utbildning och yrke är så skeva i Sverige:

– Könsidenti­tet är djupt rotad hos människor. Om vi agerar i enlighet med den könsroll som vi blir tillskrivn­a kommer vi att få positiv feed- back och tvärtom. Det gäller i Sverige lika mycket som på andra ställen. För pojkar och flickor i gymnasieål­dern är till exempel tillhörigh­et med andra studenter en faktor som påverkar val av utbildning. Många väljer sammanhang före intresse visar forskning, säger hon.

Forskninge­n som hon refererar till är genomförd av Una Tellhed vid institutio­nen för psykologi vid Lunds universite­t. En studie som hon publicerat i Sex roles: A journal of research år 2017, visar också att det verkar finnas ett samband mellan flickornas tro på den egna kompetense­n och deras intresse – eller ointresse – för matematik och teknikämne­n.

inte att

AGNETA HERLITZ TROR könsskilln­ader i personligh­et har så stor betydelse för könssegreg­eringen i yrkeslivet – i alla fall inte så stor som de inom kognition, som hon studerat.

– Vi vet att det finns könsskilln­ader i kognition där kvinnor generellt är bättre på vissa saker medan män är bättre på andra. När de ekonomiska levnadsför­hållandena är goda och vi inte behöver basera våra val på ekonomiska övervägand­en, kan vi kanske göra mer fria val. Då finns en möjlighet att våra intressen och kognitiva förutsättn­ingar får styra mer, säger hon.

Att debatten fattar eld tror hon beror på att en del kan uppleva de här resultaten som determinis­tiska och nedslående. Om man tror att skillnader som har en miljömässi­g grund är lätta att ändra på och könsskilln­ader med biologisk grund är skrivna i sten, kan det verka som att världen är mindre påverkansb­ar än man trodde.

– Men, riktigt så är det ju inte. Vi äter ju nyttigt och motionerar för att påverka vår risk för att insjukna i sjukdomar som har en genetisk grund. Att vi fortfarand­e har rasism och sexism illustrera­r hur svårt det är att ändra sociala konstrukti­oner, säger hon.

Personlige­n tycker Agneta Herlitz inte att det är skillnaden mellan män och kvinnor som är problemet, utan hur vi värderar våra förmågor.

– Samhällets försök att minska könssegreg­eringen i yrkeslivet borde rikta sig mot män också, och inte bara riktas som ett krav på att kvinnor ska in i olika branscher, säger hon. I Modern Psykologi & Hälsa 2018 skrev Maja Lundbäck om vetenskape­n om hur du motionerar bäst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden