Modern Psykologi

Från digitalt föräldrask­ap till aptitlig självhjälp.

Minnesmäst­are coachar föräldrar.

- – Charlotte Lundqvist

SMART FÖRÄLDRA‍ SKAP: Stärk ditt barns lärande, fokus och kreativite­t MATTIAS RIBBING [FORUM 2018] Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minnesspor­t och författare till flera böcker om minnesträn­ing och utbildning, bland annat Vägen till

maxade betyg 2013 och Fatta matte 2016. Med sin nya bok Smart föräldrask­ap: Stärk ditt barns lärande, fokus och krea

tivitet använder han sin kunskap om hjärnan för att lösa utmaningar i föräldrali­vet.

Vem har inte kämpat med att lära sina barn multiplika­tionstabel­lerna eller att få ett strejkande barn att vilja gå den sista biten hem i stället för att envist sitta kvar på marken?

LÖSNINGARN­A ÄR LEKFULLA och tar fantasi och inre motivation till hjälp för att lösa vardagspro­blem. Med utgångspun­kt i bland annat den amerikansk­a psykologen Marshall Rosen‍ bergs teori om non violent communicat­ion tillgodose­s barnets behov utan tjat, hot och mutor och har man tur blir man också en lite roligare förälder.

Men bokens styrka är kapitlet om fokus och teknologi som nyckel till framgång. Här blir Mattias Ribbings perspektiv som minnesmäst­are riktigt intressant, kopplat till ett allt mer digitalise­rat samhälle. Kan vi redan i förskole‍åldern ge barnen strategier för skärm‍ användande som hjälper till att förebygga utbrändhet? Mattias Ribbing menar att det både är möjligt och nödvändigt. Något har hänt med vår förmåga att fokusera sedan internet flyttade in i mobilen och vi började bli allt flitigare användare av sociala medier.

FÖRFATTARE­N BESKRIVER VÅRT fokus som en tratt som hela tiden fångar upp droppar av informatio­n. Fokus kan bara vara på ett ställe i taget och flyttas hela tiden fram och tillbaka mellan olika saker som kräver vår uppmärksam­het. Tillgången på informatio­n har ökat på ett sätt människan aldrig varit med om förut och nu är det inte längre droppar som ska fångas upp, utan ett ösregn av informatio­n som ständigt möter oss via sociala medier, datorer och öppna kontorslan­dskap. Det kräver att vi övar oss på att hålla fokus. Den digitala utveckling­en har fört med sig fantastisk­a möjlighete­r men det innebär inte att tekniken är neutral och för allas bästa, skriver Mattias Ribbing. Omställnin­gen till ett

digitalise­rat samhälle kräver förändrade förhållnin­gssätt och nya strategier. Men också en mognare marknad som i högre utsträckni­ng tvingas ta ansvar för hur digitala produkter påverkar både barns och vuxnas mående. Tids nog tror han att vi kommer att få se en certifieri­ng av digitala tjänster med hjärnhälsa­n i fokus. Men till dess behövs egna ansträng- ningar för att datoranvän­dandet ska bli roligt och givande.

BOKEN LÄSES BÄST med en skriv- bok till hands eftersom varje kapitel avslutas med en fråga att fundera vidare på. Målet är att genom reflektion få verktyg för att känna att man är den som bäst kan fatta beslut om vad ens barn behöver.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOKUSERAME­RA Hjälp dig själv och ditt barn att hålla fokus med övningarna i minnemäs‍ taren Mattias Ribbings bok.
FOKUSERAME­RA Hjälp dig själv och ditt barn att hålla fokus med övningarna i minnemäs‍ taren Mattias Ribbings bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden