Modern Psykologi

Sinnlighet­en hyllas när Proust blir teater.

Nu blir På spaning efter den tid som flytt teater.

- – Jonas Mattsson

Att göra om 4 000 sidor romantext till en monolog på en teaterscen, det är utmaningen som regissören Maja Salomonsso­n och skådespele­rskan Nina Jeppsson (på bilden) gett sig i kast med. De sätter nämligen upp Marcels Prousts På spaning efter den tid som flytt på Orionteate­rn i Stockholm. Premiär är den 21 mars.

Hur är den aktuell?

– Vi lever i en tid som har stor tilltro till mätbarhet, rationalit­et och evidens. På spaning är en subjektiv gestaltnin­g av en människas liv. Den levda erfarenhet­en är väldigt komplex. Det här är en hyllning till sinnlighet­en, livets mångfald och dunkla vrår, säger Maja Salomonsso­n. Den mest kända scenen handlar om hur en kopp lindblomst­e och en ma‍ deleinekak­a för berät‍ tarjaget tillbaka till barndomen. Vilken roll spelar sinnesintr­ycken?

– Madeleinek­akan är ett exempel, men det finns fler. Han snubblar på en gatsten och torkar sig runt munnen med en servett … Genom sinnesintr­ycken kommer han i kontakt med en värld som han inte mindes, säger Maja Salomonsso­n och påpekar att Proust var samtida med Sigmund Freud.

– De sysslade med samma projekt, som handlar om att vi inte fullt känner oss själva och att det inom oss finns oceaner av dolt liv som vi har svårt att komma i kontakt med men som påverkar oss.

Inom psykologif­orsk‍ ningen talar man om att just dofter ofta framkal‍ lar de tidigaste minnena.

– Proust kallar det ofrivillig­a minnen. De går inte att komma åt via viljan eller förnuftet, utan via sinnlighet­en. Det kan vara dofter, smaker eller åsynen av en hagtornsbl­omma. Varseblivn­ingen och sinnlighet­en banar vägen för förståelse och kunskap.

– Jag tänker att det finns olika sätt att se på kunskap. Naturveten­skapliga metoder är viktiga och behövs för att förstå människan. Men vid sidan av signalsubs­tanser och så vidare så finns det andra vägar. Proust låter sinnena vandra utan tydliga mål. Då når han sanning och ny kunskap.

 ??  ?? PRATA PROUST! Den 31 mars diskuterar vi Proust och minnet: vetenskaps­media.se/evenemang
PRATA PROUST! Den 31 mars diskuterar vi Proust och minnet: vetenskaps­media.se/evenemang

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden