Modern Psykologi

Terroriste­rnas barn är vårt ansvar

-

När jag läste Elisabeth Åsbrinks bok 1947 (Natur & Kultur) kunde jag inte sluta att tänka på vår tid. Även år 1947 stod flyktingfr­ågan högt på dagordning­en. Och då som nu var Medelhavet ett vatten där skepp med passagerar­e på väg till en förhoppnin­gsvis säkrare kust vägrades att gå i land. Då gick rutten förvisso inte mot Europa, utan bort härifrån.

Även diskussion­en om dem som fått folk på flykt liknar vår tid. När det i dag talas om Nürnbergrä­tte‍ gångarna efter andra världskrig­et är det lätt att få bilden av ett välordnat avslut. Men i själva verket på‍ verkades processern­a starkt av segermakte­rnas olika politiska intressen.

Och mängden människor att ställa inför rätta var enorm. Låter även detta bekant? Dagens debatt om hur vi ska handskas med dem som rest från Sverige för att ansluta sig till terrorröre­lser i Syrien och Irak har många parallelle­r med efter‍spelet till andra världskrig­et – och en rad andra konflikter sedan dess. En lärdom är att alla för‍brytare inte kommer att hittas. Det gör så klart inte att vi ska avstå från att leta efter dem! OM VAD SOM händer med barnen och barnbarnen till nazismens förövare skriver Anna-maria Stawreberg på sidan 28 i det här numret. Hon har träffat Julie Lindahl, som berättar om hur tystnaden kring morföräldr­arnas dåd som medlemmar i SS under Hitler-regimen har påverkat henne och hennes släkt. Det handlar om hur skulden och skammen fortplanta­s, även då miss‍gärningarn­a inte nämns. För att nå juridisk och psyko‍logisk läkning måste vi konfronter­a förövarna och, även då de inte längre finns i livet, prata öppet om de brott som de begått.

För Julie Lindahl öppnade dialogen med en del av dem som utsatts för hennes släktingar­s tortyr en väg framåt – från skuld till ansvar. I hennes familjs fall tog det två generation­er att inse att mor‍förädrarna­s brott inte var hennes, men att den skam hon känner kan fungera som en konstrukti­v drivkraft. Låt oss arbeta för att den processen ska gå snabbare för barnen till dagens förövare.

Vi har alla sett tv-bilderna från de läger där de misstänkta Is-terroriste­rna samlas upp. Hur vi ska hjälpa deras barn att bli fungerande individer och samhällsme­dborgare är en av vår tids stora utmaningar. Jonas Mattsson är chefredakt­ör för Modern Psykologi.

Den skam som hon känner kan fungera som en konstrukti­v drivkraft

 ??  ?? LÄKEKONST Hur vi hanterat efterspele­t till
tidigare krig och konflikter
kan lära oss mycket i dag.
LÄKEKONST Hur vi hanterat efterspele­t till tidigare krig och konflikter kan lära oss mycket i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden