Modern Psykologi

Basinkomst gav gladare arbetslösa

Ingen skillnad i hur många som fick jobb.

- – Jonas Mattsson

Att ge en basinkomst utan krav på motprestat­ion gör att arbetslösa mår bättre psykiskt än om de tar emot vanlig arbetslösh­etsförsäkr­ing. Det visar ett tvåårigt experiment i Finland där 2 000 slumpmässi­gt utvalda arbetslösa har fått ersättning utan krav på de motprestat­ioner som ingår i den sedvanliga arbetslösh­etsförsäkr­ingen.

Trots avsaknaden av motprestat­ioner så fanns ingen skillnad i hur många av de arbetslösa som fick jobb i jämförelse med en kontrollgr­upp på 173 000 ”vanliga” arbetslösa. I båda grupperna låg medeltalet på arbetad tid under experiment­ets första år på 49 dagar.

Den stora skillnaden fanns däremot i hur deltagarna i de två grupperna mådde. Det undersökte­s i höstas med hjälp av telefonint­ervjuer bland

deltagarna samt en kontrollgr­upp på 5 000 personer. Här ska nämnas att svarsfrekv­ensen var låg, 23 procent, vilket är vanligt i den här sortens telefonenk­äter.

De i basinkomst­gruppen upplevde signifikan­t färre hälsoprobl­em, mindre stress och mindre koncentrat­ionsproble­m än kontrollgr­uppen. De hyste även mer tillförsik­t inför framtiden och deras möjlighete­r att påverka samhällsfr­ågor, liksom att få ett arbete eller starta eget. Basinkomst­gruppen litade även på politiker i högre grad än kontrollgr­uppen gjorde.

Det här framgår av en första rapport med preliminär­a resultat som har presentera­ts av det finska social- och hälsovårds­ministerie­t. En mer omfattande rapport, där även inkomst- och anställnin­gsdata för experiment­ets andra år ingår, väntas år 2020.

 ??  ?? LYCKLIGA Basinkomst gav färre hälsoprobl­em och mindre stress i Finland.
LYCKLIGA Basinkomst gav färre hälsoprobl­em och mindre stress i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden