Modern Psykologi

Så resonerar filosofern­a

Vem håller du med i frågan om avund?

- – Ann Lagerström

Avund är en av de klassiska dödssynder­na, men är det så farligt egentligen? På förra sidan läste du om träningsko­mpisarnas olika åsikter. Här får du ytterligar­e argument:

Elin kan luta sig mot psykoanaly­sens fader Sigmund Freud (1856–1939) som ansåg

att människans känsla för rättvisa kommer från barndomen. I mötet med andra barn, deras saker och uppmärksam­heten de får, väcks en avund som får oss att vilja att det ska vara lika för alla. Som om barnet tänkte: Om jag inte kan vara i centrum hela tiden ska ingen annan vara det heller. Avunden väcker på så sätt en vilja till förändring, inte bara i den närmaste kretsen, utan i samhället. Det finns filosofer som menar att alla politiska krav på rättvisa kommer ur avundsjuka.

Linda bör läsa den tyske filosofen Arthur Schopenhau­er (1788–1860) som menade att avundsjuka var en av människans värsta egenskaper. Det är en aggressiv känsla som gränsar till missunnsam­het. Det enda som skiljer den från våld är att vi oftast rent praktiskt inte roffar åt oss det vi anser oss ha rätt till. Avunden skadar den som är avundsjuk eftersom det lägger sig som ett giftigt lock över vår förmåga till medkänsla med andra.

Mia kan stärka sina argument genom att läsa filosofen Robert Young vid La Trobe University i Australien. Han menar att det är fel att kalla alla former av habegär för avundsjuka – det kan faktiskt i stället vara en form av längtan. Kanske har Elin länge velat åka till Bali, och kollegans resa förstärker hennes drömmar. Eller också väcks lusten av insikten att om kollegan bara kan dra iväg, så borde hon också kunna göra det. Sedd ur den synvinkeln kan avundsjuka­n i stället vara en källa till självinsik­t och skapa energi för förändring.

Aisha kan fördjupa sig i den grekisk-romerska stoikern Epictetos (55– 135) Handbok

i livets konst (Bakhåll, 2018). Att ägna sig åt avund eller att försöka få makt över något som man själv inte kan påverka är, enligt Epictetos, att göra sig själv till slav. Inse i stället att andra har det de har, och du har det du har. Eller som han skriver: ”Försök inte förverklig­a din livsdröm, önska i stället att det ska hända som faktiskt händer, och ditt liv ska förbli vilsamt.”

 ??  ?? GRÖN AV AVUND
Meningarna går isär om huru‍ vida avundsjuka bör undvikas till
varje pris.
GRÖN AV AVUND Meningarna går isär om huru‍ vida avundsjuka bör undvikas till varje pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden