Modern Psykologi

Fina fragment om stor sorg

- – Karin Skagerberg

OMDÖDEN TAGIT NÅGOT IFRÅN DIG SÅ GE DET TILLBAKA NAJA MARIE AIDT [WAHLSTRÖM OCH WIDSTRAND 2018] Att läsa Naja Marie Aidts bok gör ont. Men så handlar den också om det som för‍ modligen gör mest ont av allt: att förlora ett barn.

Hennes son Carl är 25 år när han hoppar ut genom fönstret efter ha fått en psykos när han tagit hallu‍ cino‍gena svampar.

Till en början hittar för‍ fattaren och poeten Naja Marie Aidt inga ord. Men snart börjar de komma, i takt med hennes läsning av andra sorgesånge­r över barn som dött – Joan Di‍ dions, Jacques Roubauds, Anne Carsons.

Texten är inte jämt flödande prosa, utan mer som fragment, och kraften finns i upprepning­arna (till exempel hur telefonen ringer och vad hon gör minuterna innan beske‍ det). Det känns nästan fräckt att tala om hur vacker denna bok, som bär undertitel­n Carls bok, är, eftersom den av allt att döma skrivits under en pågående och mycket smärtsam sorgeproce­ss. Men den är vacker också, därför att den bakom all sorg innehåller en trygg, rannsakand­e moderskär‍ lek och en berättelse om en graviditet, förlossnin­g och ett liv med ett barn. Det är en hyllning till en son och den är mycket fin och läsvärd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden