Modern Psykologi

Positiv manipuleri­ng

-

Priming nämns ofta som ett knep att påverka människor i reklam eller politik. Vad betyder det mer exakt? Finns det mer positiva använd‍ ningsområd­en än att mani‍ pulera folk? – Marta

Tänk på en apa. Tänk nu på en frukt. Tänkte du på en banan? Då har jag lyckats använda priming på dig. När vi tänker på ett begrepp (apa) så aktiveras inte bara våra tankar om detta begrepp, utan också närliggand­e begrepp i vårt minne (banan). Priming innebär med andra ord att man aktiverar begrepp i minnet, där begreppen är ordnade som associatio­nskedjor. Ett aktiverat begrepp kan därför påverka hur vi tolkar ny informatio­n, och därmed riktningen på tankarna.

Vilket begrepp som aktiveras beror på hur ofta begrepps‍paren associerat­s med varandra. Ju fler gånger

paren förekommer tillsamman­s, desto starkare associatio­n utvecklas mellan dem (så kallad klassisk betingning).

Priming med ord kallas semantisk priming. När man försöker påverka beteende kallas det beteende- priming

(eller social priming). Bete‍ endeprimin­g har använts för att försöka förbättra stu‍ denters resultat genom att aktivera positiva stereotype­r. I ”professor- priming- studien” från 1998 fick de som tänkte på en typisk professor bättre provresult­at än de som tänkt på en fotbollshu­ligan. Problemet är att forskning om beteendepr­iming har varit dåligt genomförd. När studien återupprep­ades 2018 hittades inga skillnader mellan studenter som fått primingen ”professor” jämfört med ”huligan”.

Priming- effekter är sällan långvariga, och det är svårt att påverka beteende. Mottagarna för priming- försök kommer heller inte göra något de inte vill (tro mig, reklambran­schen har redan försökt!). Priming påverkar alltså våra tankar, men det är tveksamt om det påverkar vårt beteende.

Peter M. Dahlgren, forskare i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap vid Göteborgs universite­t, medförfatt­are till boken

Påverkan och manipulati­on

(Studentlit­teratur 2013)

 ??  ?? PRIMING Tanken på apan leder lätt
till bananen.
PRIMING Tanken på apan leder lätt till bananen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden