Modern Psykologi

Vad är anknytning­steori?

-

Vad har anknytning­steori för ursprung och vet man att den stämmer? – Margrét

Anknytning­steorin formulerad­es av John Bowlby och hans kollega Mary Ainsworth med början i artiklar skrivna under 1950- och 60-talet. John Bowlbys utgångspun­kt var att för människoba­rn, liksom för ungar till andra nomadisera­nde däggdjur, har det ett stort överlevnad­svärde att knyta an (bilda ett starkt och varaktigt känslomäss­igt band) till minst en omvårdande person som ser det som sin uppgift att skydda och trösta barnet. John Bowlby var i första hand teoretiker och kliniker. Hans forskning handlade om negativa effekter av flerdygnsl­ånga separation­er, främst vad gäller barn i åldern ½–3 år.

Mary Ainsworths forskning betonade i stället kvalitativ­a skillnader i små barns anknytning­sutvecklin­g och att dessa skillnader har samband med den omvårdnad barnen har fått under sina första levnadsår. Anknytning­steorins grundlägga­nde antagande, som fått gott vetenskapl­igt stöd i ett stort och varierat antal studier, är:

• barn behöver under sina första levnadsår få möjlighet att utveckla anknytning till minst en person,

• anknytning­ens kvalitet hänger samman med vilken omvårdnad barnet fått,

• den tidiga anknytning­en påverkar barnets fortsatta känslomäss­iga och sociala utveckling.

Anknytning­steorin är inte determinis­tisk – att barnets tidiga anknytning har betydelse för den fortsatta utveckling­en betyder alltså inte att anknytning­en bestämmer utveckling­en. Flera andra faktorer, som barnets temperamen­t och familjens sociala situation, är också viktiga.

Små barns anknytning är relationss­pecifik. Den kan alltså vara trygg till en omvårdnads­person och otrygg till en annan. Anknytning­en till en person är inte heller given en gång för alla utan kan förändras om omvårdnade­n förändras kraftigt och bestående. Även om vi lär oss knyta an under de första levnadsåre­n så utvecklar vi sedan nya anknytning­srelatione­r under barndom, tonår och som vuxna. Anders Broberg, professor emeritus i klinisk psykologi vid Göteborgs universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden