Modern Psykologi

KRÖNIKA Jonas Mosskin vill skippa värdegrund­en.

Abstrakta ord leder ingenstans.

-

Jag blir alltid misstänksa­m mot fenomen som sprider sig snabbt och blir till ett slags norm. De senaste åren har allt fler organisati­oner börjat att fokusera på hur man skapar, upprätthål­ler och styr människor med värderinga­r. Men värderings­arbete i organisati­oner saknar konkreta bevis på effekt i forskning, så anledning finns att vara skeptisk.

Enligt en undersökni­ng från ett analysföre­tag har fler organisati­oner, särskilt i den anglosaxis­ka världen och i Norden, kommit att arbeta med värderinga­r. Det vanligaste är att samla ledningste­am och chefer (eller alla medarbetar­e) för diskussion­er och föreläsnin­gar i

ämnet. Arbetet har sedan processats till tre eller fyra värdeord som ska gälla för hela organisati­onen. I undersökni­ngen anger bara var femte organisati­on att de konkretise­rat hur medarbetar­na ska bete sig för att leva upp till värderinga­rna.

I tio år har jag utvecklat ledare och organisati­oner på olika sätt. Allt som oftast känner varken medarbetar­e eller chefer till de värderinga­r som organisati­onen satt på pränt. Inte sällan har de formulerat­s med fluffiga ord – till exempel ”kompetens” – som knappast någon kan vara emot och som saknar konkretise­ring. Jag har sällan hört en samstämmig­het i hur man har förstått och tagit till sig dessa värdeord. Inte heller hur detta ska sägas guida medarbetar­na i vardagen.

DET FINNS INGEN universall­ösning för att skapa en bra kultur i en organisati­on, men värderinga­r är inte svaret, utan det kan lika gärna vara att prata mer med varandra om hur vi samarbetar. Det är oklart varför man bör gå omvägen via abstrakta värdeord.

Dessutom finns det skäl att tro att en del organisati­oner startar värderings­arbete i stället för att ta i tu med uppenbara utmaningar. Pratet om värderinga­r är ofta ett försök att ”styra mjukt”. Men det sätt som värderings­arbete bedrivs i arbetslive­t i dag, blir i stället normativt och hårt – en konform styrning som många gånger fördummar och förenklar.

Riktigt kreativa människor och organisati­oner talar sällan om kreativite­t, utan det finns naturligt i arbetet ändå. Verkligt värderings­drivna människor och organisati­oner pratar inte om värderinga­r. De lever dem. Varje dag, i varje möte.

Så du som funderar på att dra igång ett värderings­arbete, tänk på att medarbetar­na kan uppleva att det blir själlöst och meningslös­t. Jonas Mosskin är organisati­ons‍ psykolog och skribent.

Pratet om värderinga­r är ofta ett försök att ”styra mjukt”

 ??  ?? FELRIKTAT Ibland startas värderings­arbete
i stället för att man tar itu med
problemen.
FELRIKTAT Ibland startas värderings­arbete i stället för att man tar itu med problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden