Modern Psykologi

DILEMMAT När är det okej att känna avund?

Fundera själv utifrån ett dilemma.

- – Ann Lagerström

Det är trångt i omklädning­srummet. När Elin kommer in ser träningsko­mpisarna att det inte är som vanligt. Hon är låg, energilös. ”Vad är det”, frågar Linda. ”Min kollega har tagit tre månader tjänstledi­gt och ska åka till Bali. Jag är så avundsjuk.”

Avund är en av de sju dödssynder­na, men är det alltid fel att grämas över vad andra har? Läs igenom samtalet på gymmet: Vem håller du med?

LINDA: Avundsjuk? Hur tänker du då? Det är väl härligt när någon utmanar ekorrhjule­t och tar ut svängarna.

ELIN: Jovisst, men jag hade verkligen behövt en sådan resa. Livet är så tungt. Jobbet är slitigt. Familjen tar så mycket energi. Vädret är trist …

MIA: Jag vet. Det låter som att du upptäckt något. Du kanske behöver lite mer tid för dig själv.

ELIN: Så kan man ju se det, men hur ska det gå till? Vi som har familj får alltid stå vid sidan av och titta på när singlarna reser, festar och har egentid.

AISHA: Men skulle du vilja byta ut dina barn mot några månader på Bali?

ELIN: Nej, det är klart. Men alla vi som dubbelarbe­tar skulle verkligen behöva någon form av avlastning. En paus när vi kan släppa allt. Det borde vara en rättighet!

MIA: Men ni är ju två. Din partner och du. Nu när du vet vad du behöver kan ni väl prata igenom det. Hitta sätt få egentid.

LINDA: Jag fattar inte varför du över huvud taget låter någon annans Bali-resa ta energi från dig. Det är ju helt meningslös­t. AISHA: Ja, är det inte en risk att den där avundsjuka­n får dig att njuta mindre av det du har? Att du tänker på hur din kollega ligger i solen i stället för att glädjas åt att få se små människor växa?

ELIN: Jag tappar inte energi – jag är förbannad. Visst kan vi fixa med tider och hitta luckor. Men det är en grundlägga­nde orättvisa att vi som dubbelarbe­tar ska ta ansvar för att vi drar en tyngre börda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden