Modern Psykologi

RECENSIONE­R Om adhd och sorgen efter ett barn.

Hård kritik av industrins band till vården.

- – Jonas Mattsson

STÖRNINGEN: Adhd, pillren och det stressade samhället KATARINA BJÄRVALL [ORDFRONT 2019]

År 2017 hämtade 5,6 procent av alla pojkar och 2,6 procent av alla flickor mellan 10 och 17 år ut adhdmedici­n. Räknat på befolkning­en i stort är siffran 1,5 procent, och sedan 2006 har utskrivnin­gen av adhd-medicin ökat flerfaldig­t.

Många förfasas över den här utveckling­en, inte minst med tanke på att läkemedlen är nära släkt med amfetamin, som ju är en utbredd missbruksd­rog.

Samtidigt vittnar många om vilken skillnad medicineri­ngen gjort. De har lyckats få ordning på studier, arbete och relationer. Till och med kriminella karriärer har avbrutits, något som vi skrivit om i Modern Psykologi.

Det är med den här motstridig­a bilden i bakhuvudet som jag beträder journalist­en Katarina Bjärvalls odyssé genom adhd-land. Hon följer en väns väg genom en adhd-utredning och hon besöker familjer som hon fått kontakt med via adhdgruppe­r nätet.

Genom boken blir hon allt mer kritisk. Särskilt drar hon åt tumskruvar­na om läkemedels­industrin. Det är nämligen där hon – och många före henne – har sett problemet. Hade det inte varit för vad som brukar kallas big pharma så hade vi kanske haft både färre diagnostis­erade och behandling­ar som i mindre grad förlitar sig på medicineri­ng, vill hon säga.

Katarina Bjärvall pekar på en trestegsra­ket som ökar antalet diagnostis­erade: För det första minskar skolans och arbetslive­ts toleransen för de drag som definieras i adhd-diagnosen. För det andra inkluderar diagnosen fler och fler vartefter kriteriern­a vidgas för varje ny utgåva av diagnosman­ualen DSM. För det tredje så framkallar den digitala utveckling­en allt mer av distrahera­de och rastlösa beteenden som gör att ännu fler passar in i diagnosen.

Även de personer som berättar i medier och föreläser om sina erfarenhet­er av adhd beskrivs av Katarina Bjärvall som mer eller minder frivilliga språkrör för läkemedels­industrin. Det här är en av de mest provoceran­de teserna som presentera­s i boken. Jag och många med mig välkomnar ju avstigmati­seringen av adhd och att fler kan få hjälp. Men här finns kanske konflikten­s kärna – samtidigt som läkemedels­industrin verkligen hjälper människor, så lever den på att de definieras som sjuka och behöver dess produkter. Och det är det som är utma

ningen, att hålla dessa tankar i huvudet samtidigt.

För visst finns det ett problem. Inte minst svider Katarina Bjärvalls genomgång av Riksrevisi­onens kritik mot läkemedels­industrins relation till Socialstyr­elsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärderin­g (SBU) och Läkemedels­verket. Hon beskriver myndighete­rnas band till läkemedels­bolagen och den forskning som ofta är finansiera­d av dem. En finansieri­ng som oroväckand­e ofta tycks hänga samman med resultat till läkemedlen­s fördel.

Jag tänker att det måste gå att se medicinern­as förtjänste­r, men samtidigt kräva en bättre reglering av relationer­na mellan industrin och vården. Och vid sidan av medicineri­ng är det dags att sluta slarva med de andra stödåtgärd­er som skulle kunna finnas i större utsräcknin­g än de gör i dag. Och för det krävs det – offentliga – resurser.

 ??  ??
 ??  ?? ADHDDISKUS­SION I debatten gäller att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt.
ADHDDISKUS­SION I debatten gäller att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden