Modern Psykologi

Eric Roséns pappa dömdes för mord.

- – Karin Skagerberg PAPPA DÖMDES FÖR MORD ERIC ROSÉNS

Eric Rosén hade länge vetat att han skulle skriva en bok om sin uppväxt. Men det var en irritation över hur det offentliga samtalet om vänsterskr­ibenter såg ut som blev startskott­et.

– Det var när jag skrev om politik ur ett vänsterper­spektiv och nästan alla som gjorde det avfärdades som bortskämda medelklass­ungar som aldrig sett en förort eller upplevt något jobbigt, ungefär. Den irritation­en fick mig att börja skriva om min barndom.

I Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort (Natur & Kultur) skildrar han en uppväxt med en mamma som lider av depression – och en missbrukan­de pappa, som när Eric börjat gymnasiet döms till åtta års fängelse för ett mord som han själv hävdar att han inte begått. Från fängelset börjar pappa Sven att skriva brev till sin son.

– Då hade han den längsta nyktra perioden i sitt liv sedan jag föddes och han blev bisarrt nog en mer närvarande pappa när han satt inne.

Eric Rosén skriver i boken om svårighete­rna att få distans till sin pappa.

– Är det tillåtet att känna kärlek till en så uppenbart klandervär­d person? Jag har alltid haft svårt att få ihop det. Varför kunde jag inte ta mer avstånd? Något glasklart svar har jag inte, men jag har alltid känt mig älskad av båda mina föräldrar och är glad att jag har

haft en pappa närvarande i mitt liv, trots allt.

Men med åren förändrade­s hans relation till pappan och en motvilja mot att bli som honom växte sig starkare.

– I stället ville jag bli en trygg person som har det stabilt. Inte den där berg-och-dalbanetil­lvaron som kanske både han och jag romantiser­at under min uppväxt. Vad har du lärt dig? – Pappa dog 2008 och jag behövde lite luft emellan för att skriva, men jag hoppas att läsaren ska förstå hur många nyanser som finns bakom varje misslyckad, förtappad person – ingen är bara missbrukar­e, alkoholist eller brottsling.

 ??  ?? JOURNALIST Till vardags är Eric Rosén biträdande redaktör på Aftonblade­t.
JOURNALIST Till vardags är Eric Rosén biträdande redaktör på Aftonblade­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden