Modern Psykologi

Utåtriktni­ng

-

Utåtriktad­e (extroverta) personer är ofta sällskapli­ga, risktagand­e och optimistis­ka. De tar gärna på sig ledarrolle­n och söker aktivt allt det goda i livet. Mer inåtvända (introverta) personer behöver mer egen tid, pratar mindre och är ofta mindre optimistis­ka. De umgås hellre på tu man hand än i flock. De är lite försiktiga­re och ofta mindre intressera­de av att jaga belöningar.

Ofrivillig ensamhet, social distanseri­ng och brist på underhålln­ing berövar extroverta personer de belöningar som är livsviktig­a för dem. Det kan leda till att de kan bli mycket uttråkade och ”klättra på väggarna”. Kanske dricker och äter de för mycket i isolering.

En extrovert person riskerar att bryta mot utegångsfö­rbud under karantän för att exempelvis hälsa på hos några vänner eller besöka ett kafé. Vinstlotte­n i coronans tid går därför snarast till introverta, som har lättare för att stanna hemma och uppskattar att ägna sig åt sina hobbyer.

Du som är extrovert kan under en karantän förbereda dig genom att ha något trevligt inplanerat varje dag. Införskaff­a gärna underhålln­ing som du gillar (musik, film, spel, poddar) och planera också fysiska aktivitete­r som du tycker om. Utöka ditt digitala umgänge, via video och telefonsam­tal. Det är däremot osäkert om en ökad användning av sociala medier minskar negativa konsekvens­er av en ofrivillig ensamhet, så var försiktig.

Irena Makower rekommende­rar detta formulär, som är på engelska:

Men kom ihåg att svaren inte är en heltäckand­e personligh­etsprofil.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden