Modern Psykologi

Känslomäss­ig instabilit­et

-

En känslomäss­igt instabil eller neurotisk person är benägen att uppleva negativa känslor, särskilt ångest och depression, vilka ackompanje­ras av oro och grubblerie­r. Emotionell­t stabila personer är mer lugna.

Covid-19-pandemin är en situation förknippad med ovisshet, men den oroligt lagda tenderar att grubbla överdrivet mycket på framtida katastrofe­r: ”Tänk om någon i min familj blir allvarligt sjuk, tänk om pandemin fortsätter i flera år, tänk om det blir ekonomisk kris.”

Oro förstärker ångest och kan i det här fallet leda till frekvent konsumeran­de av nyhetsuppd­ateringar, hamstrande av livsmedel eller impulsiva ekonomiska beslut. Grubblaren anklagar sig själv: ”Varför rörde jag handtaget efter att ha tvättat händerna?” ”Varför köpte jag så mycket aktier innan krisen?” Grubblet kan leda till skuldkänsl­or och depression.

Hur kan du som är lagd åt det neurotiska hållet bemöta ovissheten?

Börja med att slå fast om du tillhör någon riskgrupp. Om du följer alla Folkhälsom­yndigheten­s regler för den gruppen du tillhör och ändå är mycket orolig så kan själva oron i stället bli ditt problem. Ett sätt att bemästra oron kan vara att avsätta 30 minuter varje dag för att oroa dig. Skjut upp all oro som dyker upp under dagen till orostunden och använd den andra tiden till något du gillar.

Hon har tidigare skrivit boken (Studentlit­teratur 2018).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden