Modern Psykologi

Vänlighet

-

Vänliga människor är tillitsful­la, osjälviska och empatiska. Under coronapand­emin tar vänliga människor fler initiativ för att hjälpa andra. De kan exempelvis handla mat åt äldre och sjuka. Om de arbetar inom vården kan de riskera sin egen hälsa. Den kända visselblås­aren och kinesiske läkaren Li Wenliang dog 34 år gammal till följd av pandemin efter att ha varnat sina kolleger för viruset. Det är därför inte säkert att den med hög grad av vänlighet i sin personligh­et drar en vinstlott under krisen – snarare tjänar samhället på de vänliga individern­a.

Du som är vänlig och osjälvisk riskerar alltså att utsätta dig för extra risker i coronans tid. Du behöver tänka mer på dig själv och skydda dig. Det kan exempelvis betyda att ta för vana att känna efter hur du själv mår innan du säger ja till ett nytt uppdrag. Är du outsövd? Krasslig? Se till att du återhämtar dig.

Den som i stället är mer kritisk inställd till andra riskerar att känna sig mindre uppskattad i dessa tider. Är du en väldigt kritisk person så tänk dig för innan du fäller en arg kommentar om en person som exempelvis råkar komma lite för nära dig. Den här personen har kanske varit helt inne i sina tankar eller tittat bort. Du kan påpeka på ett vänligt sätt att hen har hamnat för nära dig och då får du kanske i stället ett leende tillbaka.

SÅ TILL NÅGRA SLUTREFLEK­TIONER. Människor med olika personligh­etsdrag klarar utmaningar olika bra under pandemin. En introvert, emotionell­t stabil, samvetsgra­nn och öppen person kan utropas till vinnare. Det är en personligh­etstyp som kan anpassa sig bäst till en lång karantän och ta ansvar för sin egen och andras hälsa.

Men trots det kan vi alla, oavsett vår personligh­et, sägas vara förlorare under dessa mörka tider. En ljusglimt kan dock vara att vi får en unik möjlighet att lära känna oss själva. Om du kommer underfund med att din personligh­et och dina beteenden påverkar dig på ett ofördelakt­igt sätt så kan du faktiskt påverka det genom att börja med små beteendefö­rändringar, likt dem som nämnts tidigare i texten.

Irena Makower är författare, psykolog, psykoterap­eut och docent i psykologi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden