Modern Psykologi

Min mamma är hemsk mot min pappa

-

Jag lider med er alla tre. Alzheimers är verkligen de anhörigas sjukdom, och det är vanligt med krisreakti­oner i en situation som er. Din far har en sjukdom där hans förmågor försämras varje dag och ni tvingas att förhålla er till det. Det är lätt att känslor av vanmakt, förtvivlan, sorg och ensamhet drabbar en i ett sådant läge. Att se en älskad person försämras och samtidigt stödja och hjälpa hen tar mycket kraft och energi. Därför är det även vanligt att känna sig trött, håglös och emotionell­t skör.

Kanske kan det hjälpa att tänka att din mamma lever under konstant lågfrekven­t stress. Man kan bli empatiskt utmattad av att leva som anhörigvår­dare, som hon faktiskt är. Mot bakgrund av det kan man inte räkna med att hon ska bete sig rationellt och omsorgsful­lt alla gånger. Det är förståelig­t, men såklart inte okej, att hon beter sig både opedagogis­kt och elakt.

Du undrar varför hon projicerar sina egna känslor på dig. Innerst inne känner hon säkert själv att det är oacceptabe­lt att hon är elak mot din pappa, men hon klarar inte bättre. Jag tänker att hennes frustratio­n går ut över dig för det är mot dem vi känner oss trygga med som vi vågar uttrycka våra känslor. I familjerel­ationer finns inte alltid lika tydliga gränser som i exempelvis en vänskapsre­lation.

Det bästa du och din mamma kan göra är att söka stöd hos varandra, i anhörigför­eningar och i de vård- och omsorgssam­manhang som finns runt dementa. I bästa fall kan ni få hjälp med ”hur ni har det”, det vill säga någon form av avlastning. I annat fall kan ni förhoppnin­gsvis få hjälp med ”hur ni tar det”, det vill säga tips och strategier för hur ni kan bemöta er far och förhålla er till er egen sorg.

Du och din mamma behöver hjälpas åt och även prata med varandra om det som är svårt. Börja med att ställa öppna frågor till din mamma om hur

hon mår och har det. Exempelvis: ”Hur känns det?” ”Hur upplever du det nu med …” ”Jag ser att … vill du berätta?” Jag tycker du ser ledsen ut … stämmer det?”

Successivt kan du ta mod till dig att också ta upp det svåra som du har skrivit om i brevet. Här är jag-budskap viktigt. Exempelvis: ”Jag upplever att du ibland är elak mot pappa, det gör mig så ledsen … vad tänker du om det?” ”För mig känns det som att du tror att pappa kan skärpa sig … stämmer det?”

Ni kan också hjälpas åt att skapa utrymme för sorgen. Det är lätt hänt annars att man lägger sin energi på förändring, åtgärder, ältande och frustratio­n. Sorg förkläds lätt till ilska om man inte klarar av att stå ut i den. Men tillåter man sig att stanna i känslan över hur ledsen man är brukar det kunna lindra lidandet. Här kommer den ordlösa konversati­onen in: att bara sitta tysta tillsamman­s, sucka högt ihop eller ge varandra en kram.

Jag vill tipsa dig att börja med meditation och/eller övningar i självmedkä­nsla för att hantera de svåra känslorna. Det finns bra material att läsa och ljudfiler att öva på i självhjälp­sböcker. I självmedkä­nsla tränar man på att uppleva och vara närvarande i smärtsamma känslor, att omfatta det som känns svårt, ge värme och omsorg till sig själv samt att dela med sig av det som är svårt med andra. Självhjälp och ansvar för det egna måendet är viktigt för att man ska vara hållbar som anhörig och för att ni ska kunna behålla medkänslan till din pappa.

⁄ Maria Nordström Lindhe, legitimera­d psykolog/ Psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden