Modern Psykologi

Covid-19 och rädsla. Så kan vi hantera oron.

Coronapand­emin sprider inte bara virus. Så hanterar du den smittsamma oron.

-

ORON HAR ÖKAT I SAMBAND MED covid-19-pandemin märks hos nätläkaren Kry. Antalet psykologbe­sök ökade med 15 procent mellan februari och mars. Enligt chefspsyko­logen Jesper Enander beror det delvis på att människor föredrar videobesök framför fysiska besök i coronatide­r. Men det kommer också fler samtal från personer med tvångssynd­rom och oro, vars psykiska besvär har förvärrats eller kommit tillbaka.

– De känner en stark oro för anhöriga eller för sig själva. Det kan handla om en rädsla för att bli smittad eller att smitta andra, för vad som händer och hur farligt viruset är, säger han.

Oron påverkar ofta patientern­as vardag. En del tänker på coronaviru­set hela tiden och söker konstant efter informatio­n. Andra isolerar sig mer än de behöver och vågar inte gå ut alls. Personer med tvångssynd­rom kan också fastna i att göra sig rena på ett överdrivet sätt.

– När vi blir rädda påverkar det vår förmåga att bedöma risker. Även om du inte tillhör en riskgrupp, och de flesta verkar få milda symtom, kan det kännas som att risken att bli drabbad och allvarligt sjuk är större än vad den egentligen är, säger Jesper Enander.

Flera av Krys psykologis­ka behandling­ar som går ut på att patienten ska aktivera sig, till exempel vid depression, påverkas. Då får psykologen tänka om och uppmuntra personen att höra av sig till vänner via telefon och komma igång med träning i hemmet.

Även den ideella organisati­onen Mind, som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa, upplever ett högt tryck. Antalen stödsamtal till Självmords­linjen

var dubbelt så många i mars jämfört med samma period förra året. Det är inte många som pratar specifikt om corona, berättar generalsek­reteraren Karin Schulz, men även hon menar att sannolikhe­ten är stor att psykiska besvär ökar i en otrygg tid med färre sociala kontakter.

– Att inte ha samma tillgång till viktiga förebyggan­de åtgärder som rutiner, socialt umgänge och fysisk aktivitet ökar risken för depression, ångest och självmords­tankar. Personer med psykisk ohälsa är också mer sårbara för förändring­ar, säger Karin Schulz.

Fler hör också av sig till Äldrelinje­n, en stödtelefo­n för personer över 65 år. Mind har därför utökat öppettider­na och snabbutbil­dat flera hundra volontärer.

– Ensamheten är påtaglig bland de äldre, eftersom de inte kan ta sig ut. De känner sig isolerade, uttråkade, oroliga för att bli allvarligt sjuka och upplever meningslös­het, säger Karin Schulz.

På Capio vårdcentra­l Ringen i Stockholm får psykologen Lina Nilsson och hennes kolleger däremot färre besök. En anledning kan vara att läkarna i första hand fokuserar på somatiskt sjuka patienter. Det psykosocia­la får vänta om det inte är akut. Vårdcentra­len har

också gått över till videobesök, och en del patienter som ogillar det har avbokat sina tider. Men Lina Nilsson tror att psykologer­na får mycket att göra när krisens akuta fas är över.

– Folk kommer att söka på grund av konsekvens­er av sjukdomen, som arbetslösh­et, ekonomiska förluster och depression.

Om du har familjemed­lemmar som är allvarligt sjuka eller har avlidit till följd av corona är det viktigt att tillåta sig att vara ledsen, säger Lina Nilsson.

– Känn de känslor som kommer. Sök stöd hos familj och vänner, säger hon.

CORONAKRIS­EN PÅVERKAR också den psykiska hälsan hos personal som arbetar inom hälso- och sjukvården. Det visar en kinesisk studie där 1 257 personer som arbetar inom hälso- och sjukvården i Kina har ingått. Mer än 70 procent visade symtom på uppgivenhe­t, hälften hade tecken på depression och drygt fyra av tio visade ångestsymt­om. Sämst mådde sjuksköter­skor, kvinnor, personal som arbetat i den värst drabbade staden Wuhan och de som jobbat direkt med diagnostis­ering och behandling av covid-19.

Psykologen och katastroff­orskaren Filip Arnberg har, tillsamman­s med kolleger, sedan 2018 studerat moralisk stress hos sjukvårdsp­ersonal i krissituat­ioner. De har intervjuat personer från bland annat Läkare utan gränser som varit på utlandsupp­drag, exempelvis under ebolaepide­min. Personalen ställdes ofta inför svåra etiska beslut på grund av begränsade resurser. En del mådde dåligt när de kom hem igen. Olika

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden