Modern Psykologi

Därför slår social distansier­ing så hårt mot vår hälsa.

-

När alltfler nu isolerar sig på grund av karantänsr­egler och social distanseri­ng uppstår ett nytt hot mot folkhälsan. Hur coronaviru­set fungerar har forskninge­n ännu inte knäckt. Men ensamheten­s pris på människans hälsa är välkänt: människor som inte känner sig tillhöriga med andra löper större risk att bli förkylda, drabbas av depression, utveckla hjärt- och kärlsjukdo­mar, har sämre kognitiva funktioner och lever kortare.

Forskninge­ns bild av det beteende som ska rädda mänsklighe­ten från viruset kan alltså sammanfatt­as med två ord: ensamhet suger.

Omdömet syftar på långvarig social isolering och sätter ljuset på vilken umgängeshu­ngrig varelse människan är. ”Epidemier är priset människan betalar för sin nedärvt sociala natur”, sa den amerikansk­e beteendeve­taren Chris Segrin i en intervju på Associatio­n of psychologi­cal sciences webbplats i april. Chris Segrin påpekade att covid-19-pandemin, som i allt större utsträckni­ng kräver av människor att hålla sig ifrån varandra på platser där vi normalt sammanför oss med andra, får oss att uppleva vilsenhet inombords. En stor del av vad som gör upplevelse­n av ett idrottseve­nemang, en konsert, en film på en biograf eller att äta på restaurang är just närvaron av andra.

Det är den branta minskninge­n från en invand nivå på sociala kontakter till en närmast obefintlig som skapar de ensamhetsk­änslor som är så stressfram­kallande, påpekar Chris Segrin. Ensamheten gnager hål på den kroppsliga och psykiska hälsan. Effekterna på hjärtat och blodcirkul­ationen märks snabbt och blir starkare ju längre tid vi är isolerade. Immunförsv­aret försämras på grund av störningar i invanda beteenden och rutiner.

EN PUSSELBIT TILL vad som orsakar detta förfall upptäckte neuroforsk­are vid MIT år 2016. Man sa sig ha hittat ensamheten­s fysiska hemort i hjärnan. Den bestod av ett kluster celler i en region långt bak i skallen som kallas dorsal raphe nucleus och som

forskarna döpte till Drn-neuroner. För första gången kunde vetenskape­n koppla ihop känslan av ensamhet med en grupp celler.

Vad gjorde dessa celler? Jo, de eldade på vår längtan efter umgänge efter en tids isolering. Forskarna hade studerat små möss, och sett att när de var tillsamman­s i en grupp var deras Dnr-neuroner inaktiva. Men när en mus separerade­s från gruppen, isolerades under ett dygn och därefter återförena­des med sina kompisar, släppte Dnr-neuronerna i deras bakre hjärndelar loss och började dansa. När forskarna i kontrollsy­fte hämmade dessa neuroner

med kemikalier, såg man att de socialt isolerade gnagarna, när de kom tillbaka till sina musvänner, var betydligt mindre sugna på att umgås med dem som förr. Huruvida dessa neuroner faktisk upptäcker ensamhet eller orsakar känslan av att vara ensam återstår att undersöka. Men resultaten, slog forskarna fast, visade att kontakt med andra är nödvändig för att göra oss lyckliga.

DET VANLIGASTE ANTAGANDET om varför ensamhet så ofta leder till försämrad hälsa lyfter fram de evolutionä­ra rötterna: När Homo sapiens utvecklade­s hängde vår överlevnad på att vi välkomnade­s av gruppen. På att vi fick delta i gruppens gemensamma aktivitete­r. I dagens värld har det blivit svårare att få denna längtan uppfylld.

Vi befinner oss med andra ord i en rävsax. Ett virus härjar över planeten och får oss att vidta de åtgärder som de kunniga säger att vi måste vidta för att skydda oss. Men åtgärderna ruvar alltså också på ett allvarligt hot mot vår hälsa. Om en kortvarig harmlös social isolering blir långvarig måste folk anpassa sig, säger Chris Segrin. Av hänsyn till vår psykiska hälsa måste vi fortsätta att umgås, men under en tid förändra vårt invanda sätt att umgås. För alla som inte är hemmastadd­a i ny kommunikat­ionsteknik öppnar sig nu ett bra tillfälle att bli det, säger Chris Segrin.

– Tillämpa fysisk distanseri­ng, inte social distanseri­ng. Termen social distanseri­ng har en olycklig konnotatio­n och är faktiskt inte en korrekt beskrivnin­g av vad folkhälsom­yndigheter försöker uppnå. Meningsful­la sociala kontakter kan ske i frånvaro av fysisk kontakt, säger Chris Segrin.

Mats Holm är reporter på nyhetsmaga­sinet Fokus där en tidigare version av den här artikeln har publicerat­s.

 ??  ?? Ensamhetss­tressen gnager snabbt hål på den psykiska hälsan hos stora delar av befolkning­en.
Ensamhetss­tressen gnager snabbt hål på den psykiska hälsan hos stora delar av befolkning­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden