Modern Psykologi

Negativ och positiv frihet

-

Ett sätt att närma sig begrep‍ pet frihet är att se den som ett tillstånd från eller till något. Man brukar också använda begreppen negativ och positiv frihet. Negativ frihet är exem‍ pelvis frihet från fattigdom, förtryck och förnedring av oli‍ ka slag. Eller frihet från sociala mediers tvångströj­or om hur vi ska leva och se ut. Och förstås frihet från psykiskt lidande och svåra livsomstän­digheter.

I den positiva friheten har vi full möjlighet att välja och ut‍ forma vårt eget liv, och tillgång till allt vi behöver – mat, rent vatten och ren luft, sjukvård etcetera – och ekonomiska förutsättn­ingar för att kunna skaffa oss det. Vi har rätten att säga det vi vill och att röra oss fritt. Den positiva friheten till vårt inre innebär möjlighete­n, eller tillåtelse­n man ger sig själv, att känna, tycka och tänka fritt och vara den person som man är och identifier­ar sig som.

Ett annat sätt att se på friheten är dess plats – i våra yttre omständigh­eter eller i vår inre mentala värld. Hänger de inte ihop? Att vara fattig och leva under förtryck måste väl begränsa även tankar och känslor? Det förefaller själv‍ klart att den yttre friheten är förutsättn­ing för den inre, men så enkelt är det inte.

Den yttre friheten är social, samhälleli­g och politisk. Vi har yttre frihet när vi tillåts vara ekonomiskt självständ­iga, lever i en demokrati med åsiktsfrih­et och jämlikhet. Likaså när vi slipper tvingas till tystnad eller likriktnin­g genom någon idé, grupp eller individ. Den yttre friheten är också social – att ha rätten att umgås, älska, leva och arbeta tillsamman­s med vem vi vill. Vi är med andra ord fria när vi kan välja hur vi ska leva, både i det individuel­la och som samhällsme­dborgare. De flesta tänker nog också på sin frihet som kopplad till huma‍ nistiska värderinga­r som hand‍ lar om att inte begränsa andras frihet; min frihet är kopplad till din – live and let live.

I ett fritt, demokratis­kt och jämställt samhälle betonar man frågor om individens val‍ möjlighete­r. Det framstår som självklart att upplevelse­n av välbefinna­nde är kopplad till friheten att välja och att forma sitt liv utifrån egna önskemål. Men kopplingen är inte själv‍ klar. Frihet är nämligen inte detsamma som valfrihet.

Barry Schwartz, en ameri‍ kansk professor i psykologi och social teori, har skrivit en bok om detta. I Valfrihete­ns tyranni menar han att vår val‍ frihet aldrig har varit så stor. Vi förväntas välja snart sagt allt i våra liv – från tandkrämss­ort till yrke, partner och pensions‍ förvaltare. Hans budskap är att denna enorma valfrihet, som borde göra livet lättare för oss, snarare blir en börda som ökar vår känsla av ofrihet. Vi blir förvirrade, osäkra och låsta i obeslutsam­het.

Men det är inte bara va‍ ror och konsumtion det här handlar om. Vi måste också välja vad vi ska tycka om alla intryck, hur vi ska förhålla oss till och agera på det som i varje stund omger oss. Våra hjärnor bombardera­s kontinuerl­igt av sinnesintr­yck och den har ett slitsamt jobb med att i varje stund ta in, sortera, förstå och bearbeta intrycken och sedan placera oss i valbåset inför nästa steg, nämligen hur vi ska agera på alltihop.

På gott och ont är hjärnan ett utsatt men plastiskt och flexibelt organ, som i takt med de förändring­ar människan skapar gör sig mottaglig för allt. Med sin höga grad av an‍ passningsf­örmåga hjälper den oss att hantera omgivninge­ns kaos. Men visst kan man undra vad trycket från den yttre till‍ varon gör med oss människor inombords.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden