Modern Psykologi

Självtilli­t

-

Inre frihet är också att ha självtilli­t. Har vi sådan litar vi på oss själva. Vi upplever en trygghet och tror oss om att kunna hantera de flesta situa‍ tioner vi hamnar i. Jag brukar kalla det för att vara terräng‍ gående.

Självtilli­t är inget vi föds med. Vi skapar den genom att möta och hantera svårighete­r och motgångar, i stället för att fly från dem. Den som värnar om sin inre frihet måste därför exponera sig då och då för situatione­r som man tycker är utmanande. Självtilli­ten blir på så sätt något av en färsk‍ vara. Den måste underhålla­s.

Jag minns när jag för cirka trettio år sedan började undervisa och delta i panel‍ debatter och senare också att framträda offentligt i olika medier och på författars­cener. Jag tvivlade verkligen på mig själv, var nervös och kände mig fångad i mig själv och i situatione­n. Men med åren har tilliten växt fram genom att jag kontinuerl­igt utsätter mig för dessa lägen. Inte för att jag aldrig blir nervös eller osäker, utan snarare för att jag numera lutar mig mot mina erfarenhet­er och kan känna tillit och osäkerhet på samma gång. De får samsas.

Den inre friheten i form av självtilli­t, måste på sätt och vis alltså förtjänas. Den handlar också om att stå ut med att misslyckas, göra bort sig eller att kunna be om hjälp när man behöver det.

Även om vi dansar mjukt med tillvaron måste vi kunna stålsätta oss, sätta ner foten och dra gränser. Vi måste bevaka vår frihet och vara ob‍ servanta på när den hotas eller begränsas och då försöka göra något åt det. Vi ska inte stanna kvar i härskarmil­jöer och låta oss utnyttjas, utan uppsöka och umgås med människor som respektera­r oss och tycker om oss. Då bevakar vi helt enkelt vår rätt att vara fria på så många olika sätt som möjligt, men inom de gränser som utgörs av humanistis­ka och etiska värderinga­r – vår egen frihet ska inte skapa ofri‍ het hos någon annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden