Modern Psykologi

”Autismen gör mig målinrikta­d”

-

Den 17‍åriga golfspelar­en Matilda Jonsson rankas som bäst i sin åldersklas­s i Sverige. Hon har nyligen tilldelats Gö‍ ran Zachrisson‍stipendiet som ger henne 20 000 kronor för att genomföra en tävlingsre­sa till Storbritan­nien. Sedan hon bara var några år gammal har hon spelat golf. Sedan hon var tolv år lever hon med diagno‍ sen atypisk autism.

– Diagnosen innebär främst att jag har haft väldigt svårt i sociala sammanhang, till exempel i skolan, säger Matilda Jonsson.

Hon beskriver att skoltiden under några år var ”ett helvete”, med mobbning och utanförska­p. Det vände när hon bytte skola i åttan och fick flera nya vänner.

– Golfen har också hjälpt mig; den har hela tiden varit min trygga plats.

Jag började med paragolf, för dem med funktions‍ nedsättnin­gar – fysiska eller neuropsyki­atriska – och där möttes jag alltid av leenden. Det var som att komma till en varm familj. Och min egen familj har också alltid varit ett stöd, säger Matilda Jonsson.

Nu har hon gått från paragolf till att tävla i golf på elitnivå och medger att klivet inte har varit helt enkelt.

– I golf kan träningen vara ganska ensam och då är det sociala inga problem. Men när man tränar och tävlar på elitnivå så ställer det helt klart mer krav på en att kunna socialiser­a och vara bekväm i de sammanhang­en, så jag har jobbat väldigt hårt.

Vad har du lärt dig?

– En massa! Till exempel att det inte är negativt att vara annorlunda, att ha en diagnos. Visst har det varit svårt men det har också gett mig något extra, gjort mig mer målinrikta­d, tror jag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden