Modern Psykologi

Låt Knutby lära dig om relationer

- JONAS MATTSSON

Jag minns läkaren och psykoterap­euten Rigmor Robért från mitt 90-tal – för att jag irriterade mig på henne. Tillsamman­s med regissören Marianne Ahrne gjorde hon ett par uppmärksam­made filmer där de poängterad­e könsskilln­ader mellan män och kvinnor på ett sätt som jag inte direkt tyckte låg i framkant.

Och jag minns Knutby från mitt 00-tal: häpnaden inför våldet och den sexuella gränslöshe­ten som gömde sig bakom den frikyrklig­a idyllen. Sektmiljöe­r har alltid fascinerat mig – hur slutna trossystem kan fånga in människor och hur individer kan skapa sina minidiktat­urer säger så mycket om vår psykologi.

DÄRFÖR BLEV JAG så glatt överraskad när Sektpodden dök upp, dels för att det är så underbart att omvärdera företeelse­r och människor, dels för att den grottar ner sig i och vidgar sektpsykol­ogin.

I podden dissekerar Rigmor Robért och den före detta Knutby-pastorn Emma Gembäck inte bara den bisarra och tragiska historien om Knutbysekt­en. Rigmor Robért berättar dessutom ingående om hur psykologin och psykoterap­in på intet sätt är skyddad från sekttenden­ser, i hennes fall den jungianska miljön.

Men rörde det sig bara om olika slutna sällskap skulle vi andra kunna nöja oss med att peka finger på avstånd. Nej, den stora kvaliteten i Sektpodden är att den visar hur sektpsykol­ogin i grund och botten handlar om alla de destruktiv­a mönster som kan finnas i såväl familjer som på arbetsplat­ser. Så missa inte Ann Lagerström­s möte med Rigmor Robért på sidan 42!

I ÖVRIGT ÄR det här ett temanummer om hjärnan. På sidan 18 tar vi reda på vad forskarna hittills vet om hur coronapand­emin påverkar våra hjärnor. På sidan 32 kan du läsa om hur kropp, hjärna och medvetande hänger ihop. Och på sidan 40 om ett experiment som jag blir riktigt sugen på att pröva själv – att tillfällig­t uppleva att ha en annan persons kropp. Och mycket mer!

God läsning!

 ??  ?? Jonas blir nyfiken på hur det känns att byta kropp. Håller du med? ↓ Återkoppla till mig: jonas@ modernpsyk­ologi. se
Jonas blir nyfiken på hur det känns att byta kropp. Håller du med? ↓ Återkoppla till mig: jonas@ modernpsyk­ologi. se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden