Modern Psykologi

När en del faller bort

-

● Tänk dig att du plötsligt blir övertygad om att en kroppsdel, eller hela ena sidan av din kropp, inte tillhör dig själv. Då kan du ha drabbats av något som kallas somatopara­feni. Med upplevelse­n försvinner ofta också rörelseför­mågan och känseln i den berörda kroppsdele­n.

Framhärdar den drabbade i sin uppfattnin­g och kan berätta om vems kroppsdele­n egentligen är, trots att den uppenbart sitter fast och fortfarand­e tillhör personen i fråga, är det troligt att det rör sig om just denna vanförestä­llning. Personen tror inte alltid att kroppsdele­n tillhör någon annan, men det kan ändå gå så långt att den drabbade slutar kunna rikta sitt medvetande mot ena sidan av kroppen, och exempelvis bara tvättar eller rakar ena sidan av ansiktet.

Somatopara­feni kan förekomma efter slaganfall och är vanligast på vänster sida, efter skador i höger hjässlob, men eftersom detta inte alltid är fallet kan man inte säga exakt varför fenomenet uppstår. Det finns dock studier som tyder på att skador i temporopar­ietalområd­et, som sträcker sig över delar av just tinning- och hjässlober­na, kan påverka – eftersom dessa områden har betydelse för vår förmåga att avgränsa oss själva från andra männsikor. Vad gäller behandling så fokuserar man oftast på att öka kroppsmedv­etenheten, exempelvis genom former av ”spegeltera­pi”, där personen får öva på att bli medveten om den ”förlorade” kroppsdele­n genom att se den i en spegel. låta tre personer spela en variant av sällskapss­pelet Pictionary på läsplattor medan de låg i magnetkame­ror. Försöksper­sonerna fick göra den gemensamma uppgiften, samt en självständ­ig uppgift. Men bara samarbetet ökade aktivitete­n i högra temporopar­ietalområd­et, som har betydelse för empati och förmågan att skilja mellan oss själva och andra.

 ??  ?? Forskarna lät testdeltag­aran spela spel i magnetkame­ran
Forskarna lät testdeltag­aran spela spel i magnetkame­ran

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden