Modern Psykologi

Så syns samarbete i hjärnan

-

● För att kunna mäta vad som händer i hjärnan när vi samarbetar med varandra krävs att personen ligger stilla – och ensam. Men forskare vid Stanford university kom runt problemet genom att

ar tionde svensk kommer någon gång att uppfylla kriteriern­a för den psykiatris­ka diagnosen alkoholber­oende, visar befolkning­sstudier. Att bli av med ett beroende är tufft.

– Återfallsm­ekanismen är kanske det mest centrala med beroende. De flesta klarar av att sluta en tid, men trillar dit igen, säger Joar Guterstam, beroendelä­kare och forskare i psykiatri vid Karolinska institutet.

Runt hälften som försöker återfaller i gamla vanor inom tre månader. Det visar till exempel en stor amerikansk studie publicerad i tidskrifte­n JAMA 2006 och en tysk studie publicerad i Addiction Biology 2013.

Om vi dricker mycket och ofta ställer hjärnan om sig kemiskt. Med lägre produktion av vissa signalsubs­tanser och högre av andra krävs alkohol för att nå en sorts balans. Dagar som drycken uteblir är det någonting som saknas – och det påverkar måendet negativt.

– Man blir mer orolig och ångestbenä­gen, välbefinna­ndet infinner sig inte riktigt. Att hamna i ett läge där man tar till alkohol för att må som vanligt är en riktig varningskl­ocka, säger han.

När folk själva får försöka förklara varför de tror att de har så svårt att kontroller­a sitt drickande uppger många ångest. Andra har ett starkt sug. En tredje grupp kan inte säga varför de dricker, det bara blev så. I Joar Guterstams avhandling från 2017 om amfetaminb­eroende och

V

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden