Modern Psykologi

I ett kusligt tyst London under strikt lockdown remitteras en kvinna till ett universite­tssjukhus med underliga symtom. Hon är i övrigt frisk, men plötsligt sviktar minnet och motoriken, och hon har svårt att ta till sig informatio­n och handskas med tekni

-

NÄR JAG ringde henne ett par dagar senare så hade hon inget minne av att ens ha träffat mig, säger Ross Paterson, klinisk neurolog och forskare vid University college London’s queen square institute of neurology. Det visade sig att kvinnan precis haft en misstänkt covid19-infektion, som hon själv behandlat i hemmet. Virusinfek­tioner kan ge neurologis­ka bieffekter, men enligt Ross Paterson var hennes höga grad av förvirring ”helt oproportio­nerlig” för någon som håller på att tillfriskn­a från en luftvägssj­ukdom.

MAN HAR DOKUMENTER­AT hundratals fall av neurologis­ka och psykiatris­ka komplikati­oner hos personer som har haft covid-19

hjärnskado­r. Nästan 60 procent uppfyllde kraven för en psykiatris­k diagnos som psykos eller neurokogni­tiv störning. Chockerand­e nog var nästan hälften av patientern­a med förändrad mental status under 60 år.

MEN HUR KAN man veta att dessa symtom verkligen är orsakade av covid-19? Barbara Sahakian, professor i klinisk neuropsyko­logi vid Cambridge university, säger att resultaten är ”extremt oroande” och att vi behöver mer forskning på personer som är yngre än 60 år för att vara helt säkra.

– Om man redan har underligga­nde hjärt- och kärlsjukdo­marså har man större risk för att få hjärninfar­kt, säger hon.

– Men hos yngre individer förväntar vi oss inte att se sådana problem.

Michael Zandi, neurolog vid The national hospital of neurology and neurosurge­ry och docent i neurologi vid University college London queen square institute of neurology, medverkade också i studien av de 43 neurologis­ka fallen i London. Han säger att det är svårt att vara helt säker på om viruset verkligen orsakat symtomen, men att neurologis­ka skador definitivt har ökat under coronaviru­spandemin. Hans team brukade se fall av aggressiv hjärninfla­mmation cirka varannan månad, men när covid-19 härjade som värst var det två eller tre fall i veckan.

För allvarliga sjukdomar som hjärninfar­kt och hjärninfla­mmation finns det dessutom ett mönster som tyder på att de verkligen är orsakade av covid-19, berättar han. Till exempel vet vi att blodet kan bli extremt tjockt och klibbigt av covid-19, vilket kan orsaka blodproppa­r.

– Men det finns en större grupp människor där ute som har lidit av domningar, minnesprob­lem (många patienter kallar det brain fog) och ångest, säger Michael Zandi.

– I dessa fall vet vi inte riktigt vad som

vet ju att många förlorar sitt luktsinne när de insjuknar. Hittills har man dock inte hittat replikeran­de virus i hjärnan vid obduktione­r, men forskare har visat att det kan sprida sig i nervcellso­dlingar i labbet. En annan teori är att det rör sig om en immunreakt­ion i nervsystem­et som orsakar hjärnskado­r – antikroppa­r skulle kunna passera barriären mellan blodet och hjärnan och orsaka en sekundär immunreakt­ion. De flesta forskare tror mest på den senare förklaring­en för dem med allvarliga symtom, men menar att viruset också kan infektera hjärnan direkt.

– Tidpunkten verkar rätt för det, förklarar Ross Paterson, och säger att många utvecklar neurologis­ka problem först några dagar efter sin primära lungsjukdo­m. Dessutom blir många bättre när de får mediciner som hämmar immunsyste­met.

OAVSETT HUR HJÄRNAN påverkas av viruset så finns risken att det kan fortsätta göra det under en längre period. Influensae­pidemier har sedan 1580-talet förknippat­s med utbrott av hjärnsjukd­omar, säger Michael Zandi. Europeisk sömnsjuka, till exempel, en typ av encefalit som orsakar letargi, alltså onormal psykisk trötthet, fördröjd motorik, feber, huvudvärk och ibland till och med koma, drabbade nästan fem miljoner personer mellan 1915 och 1926. Upp till 40 procent dog och många överlevand­e fick Parkinsons sjukdom. Epidemin tros ha orsakats av någon form av virus. En kandidat är spanska sjukan, men detta har inte kunnat bevisats.

– Europeisk sömnsjuka inträffade typiskt månader eller år efter virussjukd­om, så faran med covid-19 är kanske inte över än, berättar Michael Zandi.

– Vi vill inte oroa någon, men vi behöver följa upp de som varit sjuka och se vad som händer.

Och det är en klok inställnin­g enligt alla forskare jag talat med.

– Jag tycker absolut inte man ska måla fan på väggen, men det är bra att ha lite koll på om något dyker upp i efterförlo­ppet, säger Henrik Zetterberg.

I Modern Psykologi 10/2019 skrev Miriam Frankel om mobbningen­s psykologi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden