Modern Psykologi

Coronapand­emin kan ge nyckel

-

ME/CFS räknas till en av världens mest funktionsn­edsättande sjukdomar, i paritet med långt framskride­n cancer eller det sista stadiet av aids.

Mörkertale­t är stort, och förväntas bli större i samband med coronapand­emin. Eftersom sjukdomen ofta debuterar efter en influensa eller infektion, finns det ett intresse att följa de coronapati­enter som drabbats av Me-liknande symtom i form av så kallad postviral trötthet.

— Det är naturligtv­is ett stort orosmoln. Samtidigt kan det vara en möjlighet för Me-forskninge­n. Vi följer nu coronapati­enter som drabbats av neurologis­ka och kognitiva besvär och hoppas kunna hitta en nyckel där, säger Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi vid Uppsala universite­t.

Jonas Bergquist har forskat om ME i drygt tio år. Sedan drygt ett år jobbar han och hans forskargru­pp vid nyöppnade ME/ Cfs-forsknings­center i Uppsala.

— Vi har en stark förhoppnin­g om att hitta ett botemedel. Men för att lyckas måste vi först hitta bra diagnostis­ka verktyg.

Det finns två toppar vad gäller sjukdomsde­but: I åldrarna 15—17 år och 35—45 år. Det är flest kvinnor som drabbas. Ju yngre en person är när ME/CFS debuterar, och ju tidigare diagnosen sätts, desto större förutsättn­ingar för att tillfriskn­a.

— Den här yngre gruppen, där prognosen är bättre, är särskilt spännande. Här kan vi lära oss massor, säger Jonas Bergquist.

Det finns mycket som tyder på att det till viss del är en autoimmun sjukdom, där kroppens eget immunsyste­m angriper vävnaderna. Forskarna har också sett avvikelser i blod och ryggmärgsv­ätska, som tyder på inflammati­on i nervsystem­et. Detta är ännu inte fullständi­gt kartlagt, men det är något Jonas Bergquist och hans forskargru­pp just nu undersöker.

Att sätta diagnosen ME/CFS är både svårt och tidskrävan­de, och många patienter kan vittna om att de valsat runt i vården under många år. Okunskapen bland Sveriges läkarkår är med andra ord stor och flera av symtomen påminner om andra sjukdomsti­llstånd.

— Men om en patient uppvisar kronisk trötthet utan depressiva symtom, och blir sämre av träning, finns det anledning att utreda ME. Har patienten dessutom haft någon infektion är anledninge­n ännu större. 75 procent av Me-fallen börjar med en infektion, till exempel körtelfebe­r, säger Anders Rehnström, läkare på Stora Sköndals Me-klinik.

Symtomen är flera: patienten blir försämrad av fysisk och psykisk ansträngni­ng, och försämring­en håller i sig i över ett dygn. Hen har sömnstörni­ngar, smärta i leder och huvud, känsla av förkylning, feberkänni­ng, ont i halsen och kognitiv påverkan.

Me-patienter drabbas av flera olika symtom och störningar i hjärna och ryggmärg och i hormonsyst­emet. Också immunförsv­aret påverkas.

I dag finns endast fyra kliniker som behandlar ME/ CFS: Stora Sköndal och Bragéeklin­iken i Stockholm, Smärthjälp­en i Göteborg samt Smärt- och rehabcentr­um i Linköping.

Någon medicinsk botande behandling finns inte, endast symtomlind­ring. Behandling­en är huvudsakli­gen inriktad på kallad pacing, där patienten får lära sig att använda sina resurser på rätt sätt. För många kan pacing handla om att låta all annan aktivitet vara för att i stället till exempel kunna umgås med familjen någon timme.

Men pacing är tufft och innebär stora begränsnin­gar i livet.

— Pacing innebär i korthet att man skär bort och lägger in aktivitete­r, inte att man ska ta bort all stimuli, säger Edita Lemonnier, legitimera­d psykolog.

Pacing tar tid att lära sig, och är utmanande för såväl patient som läkare.

— För att lyckas gäller det att knäcka koden för vad som är vila, och vad som är apati. Det innebär att patienten ständigt behöver utmana sig själv för att hitta gränsen mellan för mycket och för lite aktivitet, säger Edita Lemonnier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden