Modern Psykologi

Upptäck en nyttig och rolig tidning!

-

I Språktidni­ngen kan du läsa om allt från slang, svordomar och nyord till klurig grammatik, svenskt språkbruk och spännande språkhisto­ria. I varje nummer finns en särskild avdelning där experter svarar på läsarnas språkfrågo­r. Utkommer med 8 nr/år.

A

?

!

intellektu­ell kapacitet som inkluderar ett flertal olika kognitiva förmågor, såsom logisk slutlednin­gsförmåga, visuospati­al förmåga, verbal förståelse och arbetsminn­eskapacite­t. De mest heltäckand­e testbatter­ierna innehåller såväl verbala som icke-verbala uppgifter.

Sedan finns det tester som bara består av en viss typ av uppgifter, exempelvis ickeverbal­a uppgifter där det gäller att hitta logiska mönster (med eller utan tidtagning). Kan det vara så att testerna som du har gjort skiljer sig åt i bredd och omfattning? Eller har du gjort mer avgränsade tester som mäter helt, eller delvis, olika saker? Räckte det vissa gånger att använda sig av uteslutnin­gsmetoden för att hitta rätt svarsalter­nativ, medan det andra gånger krävdes att du tänkte utanför boxen och fick använda din kreativa ådra?

Sedan har vi det här med kvalitén. Den varierar som sagt. Att ta fram ett test som har hög grad av validitet och reliabilit­et tar tid och är kostsamt. Seriösa testutveck­lare lägger tid och pengar på sin produkt och redovisar också vad som ligger till grund för deras resultat, exempelvis hur många har man testat för att ta fram normdata (för att slå fast hur många rätt som krävs för att det ska motsvara en viss Iq-poäng), hur urvalet av personer gått till, hur åldersförd­elningen sett ut och vilken utbildning­snivå som personerna har haft.

Din intellektu­ella kapacitet kan med andra ord vara helt intakt, trots varierande testresult­at. Samtidigt kan din förmåga att prestera på topp variera på grund av aktuellt hälsotills­tånd, trötthet, oro eller nedstämdhe­t. Inte ens de bästa begåvnings­testen kan garantera att samma person får exakt samma Iq-poäng vid varje testtillfä­lle.

Stora resultatsk­illnader är dock ett observandu­m – under förutsättn­ing att testet bedömts vara någorlunda tillförlit­ligt. Sannolikhe­ten för att alla tester som du har gjort är tillförlit­liga och dessutom mäter samma sak är dock inte jättehög. Dina resultatsk­illnader behöver alltså inte i sig vara en grund för oro.

Att du mått ”sådär” och känt dig nedstämd under det senaste året är däremot en fullgod anledning till att ta kontakt med din vårdcentra­l och göra en hälsounder­sökning. Att känna sig mer eller mindre konstant nedstämd är inte ett normaltill­stånd som man bara ska acceptera. Det finns hjälp att få.

⁄ Ingrid Gråberg, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

 ??  ??
 ??  ?? Alla Iq-tester är inte
lika tillförlit­liga.
Alla Iq-tester är inte lika tillförlit­liga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden