Modern Psykologi

Varför har min IQ sjunkit?

-

Det är inte normalt att ! begåvnings­nivån sjunker drastiskt med stigande ålder, men en Iqpoäng kan variera av flera anledninga­r. IQ (eller IK som är den svenska förkortnin­gen på intelligen­skvot) är ett mått som är tänkt att spegla hur intelligen­t man är i förhålland­e till resten av befolkning­en. Ett IQ på 100 betyder att man ligger på en helt genomsnitt­lig nivå. Högre poäng innebär att man ligger över genomsnitt­et och lägre att man ligger under genomsnitt­et. Frågan är om eller när man kan lita på Iq-tester.

Du skriver inte vilka tester som du har gjort. Det finns en hel uppsjö med tester som utger sig för att vara intelligen­stester. Vissa tester kan man göra via internet på två minuter och sedan få en Iqpoäng. Flera av testerna anges vara framtagna av experter, psykologer eller forskare, men ofta utan att närmare beskriva hur de är framtagna, av vem de är framtagna eller hur tillförlit­liga och giltiga de är.

Att tester är tillförlit­liga innebär att resultatet av testet inte slumpmässi­gt förändras mellan olika testtillfä­llen. Tänk att du skulle mäta en sträcka med ett elastiskt måttband som gav olika resultat beroende på hur mycket du sträckte ut det. Inte så tillförlit­ligt.

Att tester är giltiga innebär att de mäter det som de är tänka att mäta, i det här fallet intelligen­s. Sedan är frågan vad man menar med intelligen­s. Är det att kunna räkna ut svåra ekvationer? Att uppfinna nya saker? Att förstå och kunna analysera avancerade texter? Eller är det att klara av vardagens alla utmaningar och krav?

När man pratar om IQ kan man i princip definiera intelligen­s som ”det man mäter med intelligen­stest”. Problemen med Iq-test är dels att alla inte mäter samma saker och dels att tillförlit­ligheten och giltighete­n varierar. Därför kan man inte rakt av jämföra framräknad­e Iq-poäng från olika tester. Det finns alltså flera tänkbara förklaring­ar till varför du har gått från väldigt höga till ganska medelmåtti­ga resultat.

Först har vi det här med vad testerna tror sig mäta. Till att börja med finns det test vars syfte är att få fram ett mer generellt mått på intelligen­s/

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden