Modern Psykologi

Min partner är deprimerad

-

behärskade jag – hur man än mår. Lite så verkar det ju ha varit för dig, fast inte bara 8 timmar om dagen, utan dygnet runt, året om. Så klarar ingen av att ha det utan att ta stryk av det.

Du nämner också att din partners familj inte har tagit något ansvar och visat något engagemang för hans mående. Kan det vara så att de har levt med honom i 25 år innan ni träffades, och alltså befinner sig lite före dig i processen att inte längre orka ge och ge utan att se något långsiktig­t resultat av sina ansträngni­ngar och uppoffring­ar? Självklart behöver det inte vara så, kanske är det tvärtom på grund av deras relativa känslokyla som han har börjat må dåligt, men jag ville ändå väcka tanken hos dig.

Nu har du nått vägs ände och vill ta dig ur er relation. Det hade inte inneburit något problem om man hade kunnat förvänta sig att din partner bara skulle vara lite ledsen ett tag och sedan gå vidare med sitt liv. Men jag kan tänka mig att du plågas av väldigt många tankar på hur han ska klara sig utan dig, och kanske att du till och med oroar dig för om han ska orka leva vidare. Det är ett fruktansvä­rt ansvar att ha en annan människas liv i sina händer.

Samtidigt är sanningen den att var och en ytterst har ansvar för sig själv, och i vårt land är hela samhället uppbyggt så att släktingar och anhöriga aldrig ska utkrävas ansvar för vården av sina närstående. Det finns samhällsfu­nktioner för detta. Du skriver inget om vad din partner har för vårdinsats­er i nuet. Men jag tänker att en rimlig insats från din sida skulle kunna vara att kanske följa med till hans vårdkontak­t och ge din bild av din partners behov. Att så att säga lämna över honom i samhällets vård. Har han inte någon vårdkontak­t så är det hög tid för en sådan. Då kan du erbjuda dig att hjälpa honom att skaffa sig en sådan kontakt på i första hand vårdcentra­len. Det är faktiskt allt någon har rätt att förvänta sig av dig. Däremot tycker jag att du framöver bör ta lite mer ansvar för dig själv och ditt eget liv.

⁄ Jenny Klefbom, legitimera­d psykolog/psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden