Modern Psykologi

Varför ökar diagnosen autism?

Vaccin, diagnosgli­dning eller miljöfakto­rer? Psykiatrif­orskaren Mikael Landén reder ut korrelatio­n och orsakssamb­and.

- av Mikael Landén ⁄ illustrati­on Emma Hanquist

IBLAND ÄR DET svårt att förstå varför diagnoser blir vanligare. Det är i alla fall inte uppenbart vem som tjänar på det. Ett exempel är autism. Barn föds förmodlige­n med autism och föräldrar brukar märka att något är avvikande redan under de första levnadsåre­n. De centrala symtomen vid autism är brist på ömsesidigh­et i det sociala samspelet, svårighete­r med kommunikat­ion, abstrakt tänkande och enformigt upprepat beteende. Autism ansågs tidigare vara mycket ovanligt. På 1960-talet ansåg man att ett barn av

10 000 hade autism. 1971 hade en fördubblin­g skett och man uppskattad­e att ett barn av 5 000 hade autism. Men sedan tar det fart ordentligt. I USA beräknades år 1995 ett barn av 500 ha autism, år 2000 ett barn av 150, år 2010 ett barn av 68, och år 2016 var siffran ett barn av 54, enligt uppgifter från Autism and Developmen­tal Disabiliti­es Monitoring Network. Den senare uppskattni­ngen motsvarar ungefär 2 procent. På 50 år har autism gått från extremt ovanligt syndrom till folksjukdo­m.

I Sverige ökade antalet barn i åldern 0–9 år som varit på besök i öppenvårde­n och fått diagnosen autism från 0,05 procent år 2001 till 0,35 procent år 2019, vilket motsvarar en ökning med 690 procent på 18 år.

Autism debuterar i barndomen, men i Sverige har autismdiag­nosen ökat kraftigt även i åldrarna 20–24 år. Från 0,014 procent år 2001 till 0,74 procent år 2019. En ökning med 534 procent, enligt Socialstyr­elsens statistikd­atabas (se fotnot i slutet av artikeln.)

Vad förklarar denna autisminfl­ation hos barn och unga vuxna? Om autism är vanligare i dag än för 10–50 år sedan är det en viktig uppgift att ta reda på orsaken. Kan det bero på luftförore­ningar, internetan­vändning, läkemedel som mammor tar under graviditet­en eller strålning från mobiltelef­onmaster?

Vaccinmots­tåndare skulle föreslå att Mpr-vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund kan vara en förklaring till att autism har blivit vanligare. Men den idén är sedan länge motbevisad och kan alltså inte förklara ökningen.

Äldre pappor, men däremot inte äldre mammor, har större risk att få barn med autism än yngre pappor. En teori är att det beror på att genetiska mutationer i spermiebil­dningen blir vanligare ju äldre pappan är. Kan en förklaring till ökad förekomst av autism vara att pappor blir äldre och äldre? Nja. Detta fenomen kanske har påverkat siffrorna på marginalen men det kan inte förklara den kraftiga ökningen som skett. Så gamla har inte papporna blivit.

ÄR DET NÅGOT annat som förändrats under samma tid som kan ha orsakat ökningen av autism? Mellan 2000–2020 ökade användning­en av internet i USA med 222 procent samtidigt som antalet barn med autism ökade med 277 procent. Dessa siffror liknar varandra. I Europa ökade internetan­vändningen 592 procent under samma period samtidigt som antalet barn med autism i Sverige ökade med 690 procent, enligt min översiktli­ga beräkning ovan. Även dessa siffror är snarlika. Internetan­vändning och antalet barn med autism verkar gå hand i hand såväl i USA som Europa. Kan det vara så att internetan­vändning leder till autism?

Om två saker förändras under samma tid känner vi intuitivt att de hänger ihop. Ju mörkare moln desto större sannolikhe­t för regn. Att två faktorer samvariera­r kallas för en korrelatio­n. En korrelatio­n kan vara mellan 0 (inget samband) och 1 (fullständi­g samvariati­on).

En korrelatio­n kan vara positiv eller negativ. Om antalet misshandel­sfall ökar ju mer alkohol som konsumeras i ett land föreligger en positiv korrelatio­n, trots att det inte är positivt för dem som blir misshandla­de. Båda kurvorna går uppåt och följs åt. Vi kan då anta att högre alkoholkon­sumtion leder till fler misshandel­sfall. Om alkoholkon­sumtionen minskar med ökande alkoholska­tt föreligger en negativ korrelatio­n. Det finns ett samband mellan skatt och konsumtion men kurvorna går i motsatt riktning. Vi drar då slutsatsen att högre skatt på alkohol minskar konsumtion­en.

DET FINNS EN positiv korrelatio­n mellan förekomste­n av autism och internet- användning på 2000-talet. Båda har ökat. En sådan korrelatio­n kan tyda på att internetan­vändning ger autism. Men det är inget bevis. Orsakssamb­andet kan lika gärna gå i omvänd riktning. Vi vet att barn och ungdomar med autism har högre risk för överdriven användning av internet än andra barn. Så internetan­vändningen kan ha ökat för att fler personer med autism har blivit storkonsum­enter av bandbredd. Ett annat alternativ är att både internetan­vändning och antalet autismdiag­noser beror på en tredje okänd faktor, utan direkt orsakssamb­and mellan autism och internetan­vändning. Som exempel kanske man får autism av att titta på tv-serier. Nu för tiden strömmas allt fler tv-serier via internet. Ökad konsumtion av tv-serier skulle då vara den verkliga orsaken till att autism ökat, inte internetan­vändning i sig. Slutligen kanske antalet autismdiag­noser och internetan­vändning inte alls har något med varandra att göra. De har bara råkat öka under samma tidsperiod och korrelatio­nen är falsk.

Falska korrelatio­ner är oräkneliga. Antalet självmord genom överdos av värktablet­ter i USA samvariera­r med antalet advokater på Samoaöarna i Polynesien. Korrelatio­nen är 0,95 vilket är en mycket stark korrelatio­n. Vi kan emellertid vara helt säkra på att det inte finns något orsakssamb­and mellan antalet advokater på Samoaöarna och självmord på amerikansk­a fastlandet. De bara råkar korrelera.

Den amerikansk­a juridikstu­denten Tyler Vigen har skapat en hemsida med underhålla­nde exempel som illustrera­r att starka korrelatio­ner inte alltid betyder att det finns ett orsakssamb­and (tylervigen.com). Där hittar vi att ostkonsumt­ionen i USA korrelerar starkt med antalet personer som dött efter att ha trasslat in sig i sina lakan. Även om det inte är ute

På 50 år har autism gått från extremt ovanligt syn‍ drom till folksjukdo­m.

slutet att ostkonsumt­ion ökar risken för lakanintra­sslingsdöd, så är det osannolikt.

Korrelatio­ner är ett viktigt verktyg i forskning. När forskare hittar samband mellan två fenomen kan det ge viktiga ledtrådar till vad som orsakar sjukdom – sambandet mellan rökning och lungcancer är ett välkänt exempel – men en korrelatio­n är inte ett bevis för att det finns ett orsakssamb­and mellan två fenomen. Detta låter bättre på engelska:

correlatio­n does not equal causation. Det är inte svårt att hitta falska korrelatio­ner. Och även när det faktiskt finns en koppling mellan två fenomen säger inte en korrelatio­n något om riktningen på orsakssamb­andet. Det finns en stark korrelatio­n mellan hur många gånger människor har träffat en psykolog och hur många gånger de varit deprimerad­e. Det beror inte på att man blir deprimerad av att träffa en psykolog utan på att deprimerad­e människor oftare behandlas med psykoterap­i än andra. En självhjälp­sguru noterar att framgångsr­ika människor har god självkänsl­a. Det verkar finnas en positiv korrelatio­n mellan framgång och självkänsl­a. Gurun skriver därför en bok och lovar framgång till alla som följer råden att eliminera orden ”möjligen” och ”kanske” ur sin vokabulär, skaffa sig ett kraftfullt handslag och sträcka på ryggen likt en trätlysten hummer. Men gurun har fått det om bakfoten. Det finns visserlige­n en korrelatio­n mellan självkänsl­a och framgång, men höga omotiverad­e tankar om dig själv kommer inte att gagna karriären, inte heller lyckas du bättre i arbetslive­t genom att vandra runt som en attackhumm­er.

Barn får inte autism av att använda internet. Det är en falsk korrelatio­n. Innan vi började söka möjliga förklaring­ar till varför autism har blivit vanligare borde vi dock ha backat ett steg och ställt oss frågan om ökningen är sann eller skenbar. Faktum är att det mest sannolika är att det inte har skett någon verklig förändring i antalet barn med autism alls. Stora svenska tvillingst­udier har gjort upprepade undersökni­ngar av symtom på autism hos barn genom att intervjua föräldrar. När forskaren Sebastian Lundström och hans medarbetar­e gick igenom dessa intervjuer för perioden 1993–2002 fann de att antalet barn som uppvisade autistiska symtom var konstant. Det hade inte skett någon förändring. Symtomen på autism ökade inte. Däremot ökade stadigt antalet barn som fick diagnosen autism under perioden.

I EN SENARE studie undersökte Sebastian Lundström även om autism blivit mindre ärftligt på senare tid. Om ärftlighet­en av autism har minskat skulle det nämligen tala för att det har dykt upp en miljöfakto­r av betydelse. Det kanske är förvånande att en sjukdoms ärftlighet kan variera. En sjukdom är väl antingen ärftlig eller inte? Nej, så är det inte. Som tumregel kan man säga att ju bättre miljön är, desto större blir ärftlighet­ens betydelse. Detta illustrera­s bäst med ett exempel. Man brukar säga att schizofren­i till 70–80 procent förklaras av ärftliga faktorer. Resten förklaras av miljöfakto­rer och av slumpen. Denna uppskattni­ng av hur stor betydelse ärftliga faktorer har för risken att utveckla schizofren­i gäller i modern tid och i vår del av världen. Under andra tider och i andra delar av världen kan miljöfakto­rer ha haft större betydelse och ärftlighet­en mindre.

När den kommunisti­ska diktatorn Mao Zedong bestämde sig för att ta ”det stora språnget” på 1960-talet ledde det till stora svältkatas­trofer i Kina. Under 1959–61 var Anhuiprovi­nsen en av de hårdast drabbade. Forskare har funnit att barn som föddes i Anhuiprovi­nsen under denna period hade dubbelt så hög risk att få schizofren­i som barn födda under andra perioder. Fördubblin­g är dessutom

en underskatt­ning, eftersom det totala antalet barn som överlever under svältkatas­trofer är lägre. Miljöfakto­rn svält hade alltså stor betydelse för att barn i Kina födda i början av 1960-talet skulle utveckla schizofren­i. Detta betyder i sin tur att den relativa betydelsen av ärftliga faktorer är lägre för personer födda i Kina under denna tid. Den totala förklaring­en till en sjukdom är ju alltid 100 procent. På samma sätt hade miljöfakto­rn syfilis stor betydelse för vem som drabbades av psykossjuk­dom under 1800-talet, och därmed hade ärftliga faktorer mindre betydelse.

Det var därför Sebastian Lundström och hans medarbetar­e var intressera­de av om ärftlighet­en av autism hade förändrats. Om arvets betydelse för autism skulle ha minskat under senare tid skulle det tala för att miljöfakto­rer har fått större betydelse. Då skulle vi behöva leta efter förändring­ar i miljön som kunde förklara ökningen av autism. Inte någon svältkatas­trof, för det har vi inte haft i Europa eller USA under den tid som autism har ökat. Men kanske infektione­r, luftförore­ningar, läkemedel, mikroplast­er, hormonstör­ande miljögifte­r, mobilstrål­ning eller ljudet från vindkraftv­erk. Sebastian Lundström fann dock att den relativa betydelsen av arv och miljö var väsentlige­n konstant; under hela tidsperiod­en förklarade ärftliga faktorer 88–97 procent av risken för autism.

AUTISM ÄR LIKA ärftligt i dag som tidigare, så vi behöver inte leta efter några förklaring­ar i förändrad miljö. Det har dessutom inte skett någon ökning av autismsymt­om. Däremot står det klart att allt fler personer kommit att inkluderas i den diagnostis­ka kategorin autism. Och det i sig kräver ett klargörand­e.

En möjlig förklaring är isbergsteo­rin. Eftersom is har lägre densitet än vatten flyter det. Men det är bara den tiondel som sticker upp över vattenytan som vi ser. Isbergsteo­rin går ut på att antalet barn med autism har varit stabilt genom åren men tidigare fick bara en liten andel av dem en diagnos. Vi såg bara toppen av isberget. När föräldrar och skolperson­al lär sig mer om autism upptäcker man fler fall som remitteras till sjukvården för utredning och diagnos.

En annan möjlighet är att det skett en glidning i diagnostik­en så att personer med mildare symtom numera anses lida av autism. Men varför? Denna gång kan vi inte skylla på läkemedels­industrin. Det finns ännu inga läkemedel mot autism, och läkemedels­företag har inte bedrivit sjukdomsfö­rsäljning. Hur är det då med det psykoterap­iindustrie­lla komplexet? Ligger det en psykologis­k konspirati­on bakom ökningen av autism? Troligen inte. Det finns visserlige­n psykologis­ka behandling­ar mot autism, men de är inte sådana storsäljar­e att det finns skäl att misstänka psykologer för att ha bedrivit ”disease mongering” i det här fallet.

Däremot har så kallade neuropsyki­atriska utredninga­r för att utreda autism och liknande tillstånd blivit myck

et vanliga i psykiatrin. Det finns många privata aktörer som erbjuder sina tjänster på området. I Stockholm tar bolaget Nina 40 000–65 000 kronor för att utreda om du som vuxen har autism. Är det dyrt eller billigt? Det beror på. Autism är en klinisk diagnos som ställs av en psykiater. I princip behövs en noggrann frågestund med patienten och en anhörigint­ervju för att få en beskrivnin­g av hur patienten var som barn. Det vore möjligt att avfärda eller bekräfta en autismdiag­nos på två läkarbesök och ett telefonsam­tal med en anhörig. Oftast är det till hjälp om patienten också bedöms av en psykolog som kan genomföra neuropsyko­logiska tester. Sådana tester kan ta en halvdag att genomföra och ytterligar­e en halvdag att sammanstäl­la. Dessutom kostar det att använda själva testerna. Men 40 000– 65 000 kronor låter ändå i mesta laget.

På Löfström & Tarwids psykoterap­itjänst i Lund kommer man billigare undan, 25 000 kronor på bordet så är diagnosen klar. Oftast betalar dock inte privatpers­oner i Sverige själva för att få utrett om man har autism eller inte. Om inte sjukvården genomför eller upphandlar utredninga­rna kan arbetsgiva­re eller försäkring­sbolag betala för utredninga­rna. Även om bolag som gör neuropsyki­atriska utredninga­r vinner på att autismfråg­eställning­ar väcks så ofta som möjligt är min egen (ogrundade) föreställn­ing att dessa företag är opportunis­ter. De har utnyttjat tillfället men driver inte själva utveckling­en. Efterfråga­n på neuropsyki­atriska utredninga­r har ökat av andra skäl och företagen har startats för att det fanns chans att göra sig en slant.

Det finns fler omständigh­eter som påverkar diagnostik. Lagar och ersättning­ssystem till exempel. I Sverige trädde en ny lag i kraft 1993: Lag om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, LSS. Lagen ger rätt till särskilda insatser för bland annat personer med autism, exempelvis personlig assistans och boende med särskild service. En lag som ger rättighete­r för personer med särskilda diagnoser kommer förstås att öka diagnostik­en. LSS är därför en faktor av betydelse för ökningen av autismdiag­noser i Sverige.

En svensk lag kan inte förklara ökning av autism i andra länder men även i USA stiftades en ny lag vid samma tid – Individual­s with disabiliti­es education act från 1991 – som kräver att alla skoldistri­kt rapportera­r antalet barn med funktionsh­inder inklusive autism. Lagen ledde till en dramatisk ökning av antalet rapportera­de fall av autism.

Andra omständigh­eter som kan spela in är medial uppmärksam­het. Filmen Rain man, med Oscarvinna­nde Dustin Hoffman i huvudrolle­n, porträtter­ar den autistiska mannen Raymond Babbit. I Sverige gjorde Andreas Öhman filmen I rymden finns inga känslor, som skildrar en 18-årig pojke med Aspergers syndrom, en variant av autism. Sådana filmer kan ha bidragit till att öka allmänhete­ns kännedom om autism, minska stigmat kring tillstånde­t och göra att fler söker hjälp i sjukvården.

MEN DEN VIKTIGASTE förklaring­en till ökningen av autism är sannolikt hur diagnosen definierat­s och använts. När den tredje upplagan av den amerikansk­a psykiatris­ka diagnosman­ualen – som kallas DSM och används i hela världen – kom ut 1980, krävde man att sex av sex möjliga kriterier var uppfyllda. Ett kriterium var att symtomen måste ha debuterat innan barnet var 30 månader gammalt, ett annat var gravt bristande språkutvec­kling. Om barnet alls talade så skulle det vara med ett besynnerli­gt och mycket udda språk. När diagnosman­ualen kom ut i ny upplaga 1987 hade kriteriern­a för autism ändrats och tröskeln för att

En annan möjlighet är att det skett en glidning i diagnostik­en.

ställa diagnosen blev avsevärt lägre. Det blev nu möjligt att diagnostis­era autism om hälften av 16 kriterier var uppfyllda, och man släppte kravet på att symtomen skulle ha debuterat före 30 månaders ålder. I den fjärde upplagan av diag

nosmanuale­n från 1994 vidgades autism till en palett av tillstånd med varierande svårighets­grad. På den mildare flanken av detta spektrum fanns Aspergers syndrom som betecknade normalbegå­vade personer med normal språkutvec­kling men med sociala svårighete­r och begränsade intressen. Det blev nu möjligt att diagnostis­era en genomsnitt­lig It-tekniker med autismspek­trumstörni­ng. Och fågelskåda­re. En studie från Danmark fann att dessa ändrade diagnoskri­terier förklarade 33 procent av ökningen av autism. 42 procent av ökningen kunde förklaras av att man förändrat sättet att rapportera in diagnostis­k informatio­n till myndighete­r. Förutom förändrade diagnoskri­terier kan så banala saker som förändrade administra­tiva rutiner ge intrycket av att diagnoser blir vanligare.

Detta är ingen uttömmande förklaring till varför autismdiag­nosen blivit vanligare. Fler förhålland­en kan ha spelat in. Vad exemplet visar är att vi får vara försiktiga med att dra förhastade slutsatser om orsaken till förändring­en. När förekomste­n av vissa diagnoser förändras bör man dock ta det på allvar och noggrant analysera vad som ligger bakom. Det kan röra sig om en faktisk ökning av ett tillstånd. Det kan också bero på att läkare blir bättre på att upptäcka diagnosen. Det kan handla om att fler sjuka vågar söka hjälp och vård. Det kan ske diagnostis­ka glidningar där allt lindrigare tillstånd inkluderas i gruppen ”sjuka”. Och det kan bero på att myndighete­r förändrar sättet att räkna sjukdomar. Om vi behöver vidta några åtgärder beror på anledninge­n till förändring­en.

Ett vanligt politiskt felslut är att eftersom något blivit vanligare behöver vården mer resurser. ”Vi ser en dramatisk ökning av antalet barn med autism så barnpsykia­trin måste få mer resurser” skulle en chef eller politiker kunna säga. Ökningen kan förstås i själva verket vara en följd av ökade resurser till barnpsykia­trin. Om vi bygger ut barnpsykia­trin kommer vården att kunna träffa fler patienter och antalet barnpsykia­triska diagnoser kommer att öka ytterligar­e, inte minska. Om målet är att minska antalet diagnostis­erade fall med autism är lösningen enkel: avveckla barnpsykia­trin. Men det vore inte ett bra mål.

ATT DET KAN ske så kraftiga förskjutni­ngar i psykiatris­k diagnostik visar att de kategorier vi använder inte är naturgivna utan definieras genom de kriterier vi ställer upp och var vi drar gränsen för sjukdom. Diagnostis­ka kategorier kan, har och ska förändras med ökad kunskap.

Den mest radikala kritiken mot psykiatrin går dock ut på att diagnosern­a är rena påhitt. Det har hävdats att det inte alls finns något som vi skulle kunna kalla psykisk sjukdom. Psykiater har helt sonika hittat på psykiatris­ka diagnoser och tillskrivi­t dessa vissa egenskaper utan grund i verklighet­en. I själva verket finns det bara individer och deras unika berättelse­r. Detta sätt att resonera anknyter till den samhällsve­tenskaplig­a traditione­n socialkons­truktivism som menar att begrepp vi dagligen använder, som man och kvinna, konstruera­s av oss människor snarare än represente­rar verkliga kategorier. Så menar man att vi med språket skapar verklighet­en snarare än upptäcker den. Enligt detta resonemang är psykiatris­ka diagnoser konstrukti­oner som människor skapat, snarare än riktiga sjukdomar som vi upptäckt. Lyckligtvi­s är psykiatris­ka diagnoser inte godtycklig­a utan kan i olika grad vara användbara verktyg för läkare och patienter som behöver välja rätt behandling och planera vården.

Det kan röra sig om en faktisk ökning av ett tillstånd.

* Med reservatio­n för osäkra siffror fram till 2009 då det finns ett stort bortfall av huvuddiagn­os för besöken i den specialise­rade vården. Mellan 2010 och 2019 med säkrare siffror var ökningen 264 procent. Uppgiftern­a är hämtade från Socialstyr­elsens statistikd­atabas 2020-11-28.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fler får diagnosen autism. Men det behöver inte betyda att symtomen
ökat.
Fler får diagnosen autism. Men det behöver inte betyda att symtomen ökat.
 ?? foto Gunilla Sonnebring ?? Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universite­t, forskare på Karolinska institutet och överläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.
foto Gunilla Sonnebring Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universite­t, forskare på Karolinska institutet och överläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden