Mölndals-Posten

Patient utsattes för felbehandl­ing – under två år

-

Tandläkare­n drog ut nästan alla tänder på en patient – utan att behandla grundprobl­em. Dessutom skrev hon ut medicin på fel grunder, tog dåliga röntgenbil­der och utelämnade informatio­n från journalen.

– Det här är allvarligt på alla punkter, säger Johan Blomgren på Inspektion­en för vård och omsorg.

Det är en privatpers­on som har anmält Mölndals tandakut, eftersom hon fick stora problem efter sin behandling där. I en anmälan till IVO, inspektion­en för vård och omsorg, beskriver patienten hur hon behandlade­s under två års tid av många olika tandläkare. Eftersom hennes tänder var väldigt dåliga påbörjades en lång process med att dra ut och ersätta dem.

”När läkarna tog bort mina tänder så satte de proteständ­er som va väldigt dåliga och jag kunde knappt äta på de”, skriver hon bland annat i anmälan.

Hon skriver också att tänderna såg konstiga ut, att hon fick kraftig värk och att skruvar mellan tandroten och de konstgjord­a tänderna gick sönder. När kvinnan senare gick till en annan klinik fick hon veta att en skruv i överkäken troligtvis hade gått av, och att konstrukti­onen var utformad på ett sätt som gjorde det svårt att hålla en bra munhygien.

”All beskrivnin­g ovan har orsakat psykisk ohälsa och daglig stress som påverkat mitt liv och mina studier”, skriver kvinnan.

Mölndals tandakut är en privat tandvårdsk­linik som i sin senaste årsredovis­ning rapportera­de en omsättning på drygt 5,8 miljoner kronor.

Nu har Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) granskat ärendet. Myndighete­n riktar omfattande kritik mot den tandläkare som haft huvudansva­r för behandling­en, och som också äger kliniken.

– Bland annat har tandläkare­n brustit i behandling­en av patientens tandsjukdo­mar, karies och paradontit (tandlossni­ng). Dessa sjukdomar måste alltid behandlas innan större protetiska arbeten utförs, säger Johan Blomgren som är tillsynsta­ndläkare på IVO.

Han förklarar att tandläkare­n borde ha gjort en rad saker innan tänderna ersattes. Om tandlossni­ngen inte behandlas påverkas även de konstgjord­a tänderna.

– Tandlossni­ng kan man ha även på implantat. Det fungerar på precis samma sätt. Bakteriern­a är kvar i munnen och kan göra att skruvarna lossnar.

Dessutom skulle tandläkare­n sett till att patientens egna tän

 ?? ?? Mölndals tandakut har fått skarp kritik av Ivo.
Mölndals tandakut har fått skarp kritik av Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden